С настъпването на пролетта мъжете не трябва да губят бдителност. В този период се обострят заболяванията на пикочно-половата система. „Пролетният простатит“ е често срещан проблем, заради който мъжете се обръщат към уролог.

Пролетта – периодът на обостряне

Всеки междинен сезон – това е доста голямо сътресение на организма, в резултат на което на повърхността излизат старите болежки и хроничните заболявания.

Краят на зимата и началото на пролетта е период, в който много от нас се оплакват от обостряне на различни заболявания, включително и на простатит.

Лекарите-уролози констатират, че най-много мъже се обръщат към тях през март. Това е периодът на пролетно обостряне на простатита, дължащо се основно на отслабване на имунитета.

Основни признаци на обостряне на простатит

Ако по-рано е била поставена диагноза хронично възпаление на простата, то в междинните сезони можете да усещате следните симптоми:

1. Нарушения при уринирането, усещане за парене в уретрата или в перинеума;
2. Болезнени усещания в долната част на корема, кръста или в областта на правото черво;
3. Постоянна умора, непрекъсната нервност и сънни нарушения – безсъние или сънливост;
4. Повишение на телесната температура;
5. Отслабване на ерекцията и болезнени усещания при полов контакт;

Помнете, че появата макар и на един от признаците на обостряне е повод незабавно да се потърси лекарска помощ.

Своевременното отстраняване на проблема ще позволи избягването на усложнения и прогресиране в бъдеще на заболяването.

Когато се обърнете към специалист по урология първото, което той ще направи е да ви разпита за симптомите за обостряне, след което ще направи преглед на половите ви органи.

Доколкото в повечето случаи причина за възпаление на простата е бактериална инфекция, то още на етапа на прегледа, специалистът назначава бактериална посявка на урината и секрет от простата.

Тези изследвания позволяват да се установи видът и щама на бактерията, въз основа на което се подбира антибиотик.

Как се провежда лечението на обостряне на възпаление на простатата?

Наложително е провеждането на комплексна терапия, която включва:

1. Антибактериална терапия – лекарят подбира антибиотик – един или няколко, които са най-подходящи за унищожаване на патогенната микрофлора, предизвикваща обостряне на хроничното възпаление на простатата;
2. Укрепване на имунитета – назначават се имуномодулиращи препарати и витамини, повишаващи съпротивляемостта на организма към инфекции;
3. Физиотерапевтични процедури – магнитотерапия, лазерна и ултразвукова терапия, електрофореза и други;

Освен фармакологични средства лекарят може да назначи на пациента клизма на основа от отвари от билки – например лайка. Тези мероприятия помагат за облекчаване на възпалителния процес и намаляване на подуването.

Важно!

Само 50% от хронично болните от простатит изпитват реални болезнени усещания, при останалите проявленията са едва забележими.

Как да избегнете обостряне на простатит?

Всяко обостряне винаги е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува.

През последната седмица и през първата половина на март трябва внимателно да следите здравето си, като се стараете да избягвате вредните фактори, които предизвикват обостряне на хронично възпаление на простатата. Към тези фактори се отнасят:

1. Прекомерно охлаждане;
2. Злоупотреба с алкохол;
3. Инфекциозни заболявания, способстващи за отслабване на имунитета.

Също така е важно поддържането на активен сексуален живот или ако нямате постоянна партньорка, е желателно поне по 3 пъти седмично да еякулирате, тъй като изпразването има оздравителен и стимулиращ ефект за простатата.