Изключителната важност на черния дроб за пълноценната функция на организма е неоспорима.

Понякога заболяванията му се манифестират бурно, но болшинството от тежките чернодробни патологии започват скрито, като се проявяват в доста напреднали стадии – например цироза.

Поради тази причина при най-малки признаци на проблем с черния дроб е препоръчително без отлагане да потърсим лекарска помощ, като ни се назначат съответните изследвания, за да разберем какво се случва с този наш орган, и на време да започнем грамотно лечение.

Измененията на функцията и структурата на черния дроб влияят на най-различни органи и системи. Често не само неосведомените пациенти, но и дори и лекарите не свързват проблемите с кожата или с изхождането с чернодробни заболявания. И само изследванията случайно разкриват виновника за неразположението на човека.

С какви проявления черният дроб може да сигнализира за своето влошено състояние?

1. Изменение на кожата

Добрите лекари винаги внимателно разглеждат кожата на разсъблечения пациент. Някои промени са достатъчни, за да се заподозре заболяване на черния дроб с невъоръжено око.

Други пък изискват лекарят да притежава определен професионален опит, за да установи, че първоизточникът им е възможно да е черния дроб. За чернодробно заболяване могат да свидетелстват:

• Жълтеница, появяваща се при засягане на чернодробната тъкан или вътречернодробните протоци. По-добре се вижда при естествено, тоест на слънце , а не при изкуствено осветление, и жълтее не само кожата, но и очните склери и лигавиците;

• Локалната кафява окраска в областта на подмишниците и/ или в срамната област, се появява в резултат на натрупване на меланин при хемохроматоза или билиарна цероза.
• Сърбеж навсякъде по тялото – често съпровожда първичната билиарна цероза и прочие заболявания, протичащи с вътречернодробен застой на жлъчка;
• Различни обриви – признаци на инфекциозни хепатити, автоимунно засягане на черния дроб;
• Зачервяване на дланите в зоните, разположени в близост до палците;
• Сухота на кожата, напукани краища на устните, „малинов“ език – признаци на недостиг на витамини, развиващи се заради чернодробно увреждане;
• Спонтанно появяващи се синини и подкожни кръвоизливи – косвен признак за понижено образуване от черния дроб на фактори за съсирването на кръвта.
• Бели петна по ноктите – появяват се при хроничен хепатит, цироза на черния дроб;
• Стрии по кожата на корема, оставащи след асцит – натрупване на течности в коремната кухина.

Освен това при заболявания на черния дроб, вече усложнени от портална хипертония, повишено налягане в системата на порталната вена, при преглед на кожата често прави впечатление изпъкналите подкожни вени, излизащи от пъпа.

Разстройства на органите на храносмилането

Черният дроб закономерно се отнася към системата на храносмилането, именно в него се образува жлъчката.

Поради това не е изненадващо, че при чернодробни заболявания се наблюдават нарушения от страна на органите на стомашно-чревния тракт. На болните ги безпокоят:

• Дискомфорт, тежест, усещане за препълване, болка в дясното подребрие, симптомите най-често са обусловени от съпътстващи изменения в моториката на жлъчните пътища, самият черен дроб рядко боли;
• Гадене;
• Диария или запек;
• Обезцветяване на изпражненията, съпровождащо се с потъмняване на урината и жълтеница;
• Сладникава или рибна миризма от устата – тревожен признак, свидетелстващ за нарастваща чернодробна недостатъчност;

2.Хормонални нарушения

Измененията на синтеза на хормоните са забележими при пациентите мъже, особено болните от алкохолна болест. Феминизацията присъща на болните от алкохолни – до 80%, и вирусни – до 15% цирози.

Смята се, че алкохолът може да доведе до това тестостеронът и другите андрогени – мъжките хормони да се трансформират в естрогени.