Вероятно никой от нас не е и подозирал, че е възможно да съществува връзка между днешното пролетно равноденствие, когато денят и нощта се изравняват и сексуалното желание и плодовитостта, тоест способността за зачеване.

Както всяка година, пролетното равноденствие е идеалният ден за секс, чиято цел е зачеването на бебе.

Всъщност днес е денят от годината, в който и мъжете, и жените са с максимална плодовитост, благодарение на благоприятната съвкупност от достатъчно светлина и подходящи температури, поради съчетанието на метеорологични и астрономически условия.

Времето вече не е сурово, а не доста по-меко, същевременно не е и твърде топло, което пък идеално за сперматозоидите, следователно за мъжете основният фактор, определящ плодовитостта е подходящата температура, която не е нито много ниска, нито много висока, макар че в някои части на страната тази нощ паднаха под нулата, но през деня ще са по-скоро приятни.

За жената пък определяща е светлината, която след дългите зимни нощи, стимулира епифизата - жлеза, потискаща синтеза на мелатонин – хормонът на съня.

Така „спирачката“ на половите хормони се изключва и способността за зачеване на жената значително се повишава.

Италианският педиатърът Итало Фарнетани, който от години изучава въздействието на равноденствието като балансираща точно между мъжките и женските репродуктивни потребности, е изготвил дори и карта на италианските градове, в които условия днес са най-благоприятни за зачеване на бебе и ще е грях, ако младите хора, които живеят в тях и не са създали все още деца, да не се възползват от момента – на първо място това са южните градове на Италия – в провинциите Сицилия, Пулия и Калабрия, Кампания с главен град Неапол, и Лацио, където е столицата Рим – условията също са подходящи за създаване на поколение.

И това, което е важно и за нас, тъй като ние сме по на север, и в Северна Италия се очаква най-високата плодовитост и на мъжете, и на жените да съвпадне с равноденствието.

Ако съпоставим с България, Рим се намира на 42-ри паралел, и град Пловдив е разположен на това ниво, това означава, че в границите на този паралел, ако направим съпоставка с направената карта от италианския педиатър, то у нас има точно в деня на равноденствието има благоприятни условия за зачеване.

Изследванията, които имат за цел да открият връзка между фертилността на мъжете и жените, продължават от години и се трупат все повече доказателства, които я потвърждават.

В действителност и предходни изследвания потвърждават връзката между специално мъжката плодовитост и интензивността на слънчевото греене.

През летните месеци мъжете са най-плодовити, защото нивата на слънчевия витамин Д в организма е най-високо, а неговите концентрации са свързани с подвижността и количеството на сперматозоидите.

А както стана известно и от посоченото по-горе на жените по-интензивното слънчево греене им въздейства възбуждащо, тъй като се потискат хормоните на съня, които пък от своя страна въздействат инхибиращо на функциите на половите жлези.

Колко повече аргументи ви трябват, за да се решите днес да се отдадете на интимни ласки, а ако все още нямате деца, няма по-добър от годината, в който можете с голяма вероятност от успех да се заемете с това невероятно приятно занимание.