В съзнанието на повечето хора простатитът се свързва с мъже в зряла, а може би и в напреднала възраст.

Да си представим момче, което е пубертета, с такъв проблем е трудно. И именно това става причина за късно диагностика на заболяването.

А същевременно простатитът е опасен, заради дългосрочните си последствия – ако не бъде започнато своевременно лечение, то се развива безплодие.

Какви са причините, симптомите и методите за лечение

Защо възниква простатит при подрастващи

Простатит – това е възпаление на простатата, предимно е с бактериален произход. Провокатори на инфекцията могат да са стафилококи и протозои, стрептококи, ешерихия коли, клебсиели.

Повечето бактерии се отнасят към условно-патогенната микрофлора, която в нормални условия не предизвиква възпаление.

През пубертета най-честа причина за простатита е ешерихия коли.

Към основните провокиращи фактори са:

 • Заболявания на пикочно-половата система – възпаление на бъбреците, на пикочния мехур, на уретера;
 • Аномалии в структурата на половите органи;
 • Хроничен запек;
 • Преохлаждане – както еднократно, така и регулярно;
 • Психоемоционално пренапрягане;
 • Заседнал начин на живот – дълъг престой в седнало положение провокира нарушение на микроциркулацията в съдовете на малкия таз;
 • Нарушение на функционирането на имунната система – вроден или придобит имунен дефицит;
 • Прекарани венерически болести – хламидиоза, гонорея, сифилис;
 • Катетеризация за отделяне на урина при операция и т.н.;
 • Травми на половите органи – често срещани при спортисти.

Предполага се, че хроничната алкохолна или никотинова интоксикация също увеличава риска от простатит.

Основна роля в генезата на болестта играе застоя на кръв в тъканите на простатата. Нарушава се капилярното кръвообращение, усилва се ексудацията и отоците, което създава условия за разпространение на инфекцията.

Първите сигнали – на какво да се обърне внимание

Остър простатит се развива 1-3 дни след преохлаждане или прекарано заболяване на пикочните пътища. Съпровожда се с неприятни усещания в областта на перинеума, които се усилват вечер.

Възможно е повишаване на телесната температура до 38-39 градуса. Малко по-късно започва и задържане на урина, опитите да се отиде до тоалетна се съпровождат със силни болки.

През 2017 г. учени от Университет в Корея публикуват изследване, посветено на оценката на проявленията на хроничен простатит при подрастващи.

Експертите съобщават, че повечето юноши са се оплаквали от нарушено уриниране и изразен болков синдром в областта на малкия таз.

За хроничния възпалителен процес са характерни леки симптоми на обща интоксикация – повишена умореямоест, слабост, главоболие.

Ако своевременно не започне лечение на остър простатит, то може да се развие опасно усложнение абсцес на простата. Съпровожда се с треска, втрисане, нарушение на уринирането и на дефекацията.

При пробив на абсцеса в пикочния канал в него се отделя слизесто-гнойно съдържимо.

Хроничният простатит може да се усложни с възпаление на семенните мехурчета. Прогнозите с за възникване на безплодие.

Най-често се открива в зряла възраст, когато мъжът не може да създаде поколение. В лекарската практика вече се установяват случаи на хроничен простатит при деца от 12 до 14 г.

Методи за диагностика

Трудно може да се заподозре възпаление на простатата през пубертета – момченцата рядко разказват за такива проблеми на родителите си, предпочитайки самолечение или пълно игнориране на болестта.

Затова при първите тревожни симптоми – нощни събуждания, често ходене до тоалетна, трябва да се търси помощ при уролог.

Лекарят провежда събеседване и назначава допълнителни прегледи и изследвания:

 • Ректално изследване на простатата;
 • Изследване на секрет на простатата за откриване на чувствителна микрофлора;
 • Общите изследвания на урина и на кръв за оценка на възпалителните изменения;
 • Ултразвуково изследване на органите на малкия таз с цел откриване на съпътстващи патологии – киста, абсцес;
 • Спермограма за изключване на безплодие.

Как се лекува простатит – основни аспекти

При леко протичане на болестта е показно амбулаторно лечение, развитието на усложнения налага хоспитализация в отделение по урология. Терапията включва няколко основни аспекта.

 • Лечение с антибиотици – препаратите се подбират с отчитане на чувствителността към микроорганизми – пеницилини, цефалоспорини, макролиди и др. Продължителността на терапията е от 4 до 8 седмици.
 • Симптоматичната терапия – включва прием на нестероидни противовъзпалителни препарати, имуномодулатори, витамини.
 • Физиотерапия, електрофореза, УВ-терапия, магнитотерапия и фонофореза са показни след края на острия период.
 • Масаж на простатата – необходим за подобряване на кръвообращението на жлезата, за повишаване на мускулния тонус. Провежда се на курсове в продължение на няколко месеца.
 • Хирургично лечение – при остро задържане на урина е показно провеждането на операция, троакарна цистостомия, а при наличие на кухина с гной е необходимо да се отвори и да се премахне съдържимото.

При своевременно започнато лечение уринирането се възстановява за 1-3 дни, болките и дискомфорта в областта на малкия таз изчезват в рамките на седмица.

Острият възпалителен процес лесно преминава в хронична форма, затова е необходимо да се действа колкото се може по-бързо. За проследяването на динамиката на лечение помагат изследвания на секрети от простатата.

Как може да се предотврати през пубертета

Простатитът е необичайно за пубертета заболяване. Възникването му може да се предотврати. За тази цел е необходимо спазване на някои прости препоръки, те се отнасят не само за момчетата в пубертета, но и за зрелите мъже.

 • Да се носят дрехи и обувки, които отговарят на метеорологичните условия. Това ще спомогне за избягване на преохлаждане.
 • Спорт и активен начин на живот, така може да се компенсира продължителното седене в училище.
 • Своевременното лечение на хроничните заболявания на отделителната система, да се санират огнищата на инфекциите – кариес, тонзилит, синузит и други.
 • Да се използват средства за бариерна контрацепция, за да се предотврати заразяване с венерически болести, това е особено важно в периода, когато момчето започва да води полов живот и обикновено сексуалните контакти са случайни.
 • Препоръчително е да се носи защита за слабините при занятия с опасни видове спорт, които могат да доведат до травми на половите органи.