Всякакви образувания на лицето предизвикват остър пристъп на раздразнение – това е удар по външния облик на човека, болка, сърбеж и прочие неприятни ефекти.

Първо желание – незабавно да се избавим от този ужас. Но преди това следва да разберем с какво си имаме работа.

Най-често кожата на лицето страда от простуда на устните и от разнообразни проявления на акне.

Как да не объркаме тези болест и какво не следва да се прави в този и в другия случай?

Какво е това простуда на устните?

В този случай става въпрос за заразяването с вируса на обикновения херпес.

По оценки на изследователи на Бристолския университет и експерти от СЗО, днес 2/3 от населението на възраст до 50 години вече са заразени с вирус на обикновения херпес тип 1, а това са 3.7 млрд. души.

И ако в Америка са заразени са заразени 49% от жените и 39% от мъжете, а в Европа – 69% и 61%, съответно в Африка 87% от двата пола имат в своя организъм вирус на обикновения херпес.

Най-често ВПХ-1 – вирус на обикновения херпес, се крие в ганглиите на троичния нерв. Затова е на практика невъзможно да се отстрани от организма.

Този вирус вгражда своя геном в ДНК на клетките на човешкото тяло, в резултат на което те започват да образуват вирусни частици.

Обикновено вирусът дреме, като не се проявява по никакъв начин. Но в периода на простуди, когато защитните сили на организма отслабват и може да се активизира – и това води до поява на простуда на устните.

Така се нарича малките прозрачни мехурчета, изпълнени с течности, които се появяват на устните. В тази течност се съдържат вирусни частици.

При пукане на мехурчета те се изливат навън и при наличие на увреждания на кожата могат да окупират нови територии. Като увреждания са подходящи не само напуканите устни, но и раздразнения нос от постоянната секреция.

Затова хората с простуда на устните не следва в разгара на болестта да целуват бебета и своите близки, включително и интимните партньори – в областта на половите органи. В противен случай простудата на устните може да се превърне в генитален херпес за любимия.

Откъде се появяват пъпките?

Акне – това проклятие на младежите през пубертета и хора с някои нарушения на метаболизма и на хормоналния баланс.

Причината за акне е нарушение на функционирането на мастните жлези.

Кожният себум запушва изходът на порите, формира се адска смес от мастни вещества, мъртви кожни клетки и бактерии, които започват бурно да се размножават при подобно изобилие на храна.

В областта на запушената пора се развива възпаление и като вследствие се образуват пъпки.

В начална форма акнето представлява пъпки с жълт, бял или черен връх

С прогресирането на болестта тази пъпка може да стане много голяма и червена. На следващия етап вътре се образува гнойник и може да се формира киста.

Да добавим, че сами по себе си пъпките съвсем не означава, че има проблеми с хигиената и неспазване на елементарни правила. Както бе казано, причините могат да са множество:

  • Хормонални изменения през пубертета, бременност и менструация;
  • Синдром на поликистозни яйчници;
  • Прием на някои лекарства – стероиди и начало на прием или смяна на хормонални противозачатъчни;
  • Неподходяща козметика;