Запек – това е незадължително последствие, но това е общ ефект на наркозата, използвани лекарства, а също и намаляване на физическата активност.

Лекарите казват, че в някои случаи запекът може да се разглежда като заплаха за бързо възстановяване и дори причина за по-тежки последствия на организма.

Какви са възможните последствия и рискове след операцията, а също колкото меко и по-важното безопасно справяне със запека и да не се допуснат усложнения?

Причини за запек след операция

Много пациенти след прекарана операция страдат от запек и затова способстват цяла съвкупност от провокиращи фактори:

Лекарства

Препаратите, които се назначават преди процедурата, се използват по време и след операцията, могат да предизвикат запек. Това може да се разглежда като страничен ефект от приеманите лекарства.

Промени в храненето

И преди и след операцията е препоръчително да се ограничи храненето, да се спазва определена диета. В някои случаи състоянието не позволява да се приема храна по традиционен начин. Във формирането на запека също роля може да изиграе недостатъчния прием на течности.

Ниска физическа активност

Понижаването на физическата активност е обща причина за запек, която може да бъде характерна не само за пациентите след операции.

Но след хирургични интервенции е необходимо продължително лечение, ограничаването на физическите упражнения.

Ниската физическа активност се отразява неблагоприятно на чревната перисталтика.

Симптоми на запек след операция

Често става объркване между същински запек и задържане на дефекация. Сред симптомите на истински запек, възникващ след операция, са

 • Внезапно прекратяване на позивите за акт на дефекация;
 • Дефекация по-малко от 3 пъти седмично;
 • Необходимо е силно напъване;
 • Твърди изпражнения;
 • Липса на усещане за пълно изпразване на червата;
 • Постоянно подуване на корема, метеоризъм;
 • Поява на болки и други неприятни усещания в червата;

Възможни усложнения на запек

Лекарите напомнят, че в някои случаи запекът може да се разглежда като сериозна заплаха за оздравяването и за възстановяването след операция, която може да доведе до редица усложнения:

 • При силно напрежение по време на акт на дефекация има вероятност от разкъсване на шевовете;
 • От напрягане на червата се повишава вероятността от развитие на хемороиди;
 • Формиране на анални фисури;
 • Ректален пролапс;

Лекарски препоръки за облекчаване на състоянието

Въпреки високият риск от усложнения, преди да се използва всеки метод за облекчаване на състоянието, особено ако става въпрос за лекарства, е необходима предварителна консултация с лекар.

Само лекар може да определи безопасността на едни или други методи и да даде препоръка.

За след операция е необходимо да се избират меки методи за справяне със запек, които не само намаляват вероятността от неговото развитие.

Но и помагат за по-бързо възстановяване след оперативна интервенция.

Движението – това е живот

След като лекарят даде одобрение, може да се започне с физическа активност: да се правят разходки из отделението или дори територията на болницата. Тези действия ще стимулират чревната перисталтика, следователно проблемът лесно може да се разреши.

Многобройни изследвания показват, че недостатъчната физическа активност, заседналият начин на живот, са свързани със запек и други проблеми.

Лекарства

В някои случаи лекарите могат да назначат лекарства, помагащи за стимулиране на чревната перисталтика и за избавяне на болните от запек.

Механизмът на действие на тези лекарства може да бъде различен, но в повечето случаи се открива препарат, подходящ във всеки конкретен случай.