Учените откриха още една причина за наднорменото тегло.

Те стигнали до извода, че аденовирусът 36, причинител на инфекция на горните дихателни пътища, може да води до затлъстяване.

Инфектирането с този вирус определено не се явява главната причина за затлъстяването, но значително влияе на теглото, казва Ричард Аткинсън, директор на Изследователския център в Ричмънд и професор по патология в Университета във Вирджиния.

Това е бавен процес, при който се изменя динамиката на обмяната на веществата. Затлъстяването може да настъпи около година или две след заразяването, казва ученият.

Вирусът стимулира стволовите клетки на мастната тъкан при възрастните хора, вследствие на което те започват да образуват още повече мастни клетки.

"Ако погледнем част от мастната тъкан на заразено животно и я сравним с образец от здраво животно, то в първия случай количеството мастни клетки се оказва по-голямо, а самите те също са по-големи", разказва Аткинсън.

"Ако заразим стволовите клетки на тъканните култури, след това те ще се превърнат в мастни клетки, дори и към културата да не се добавят други вещества, които регулират този процес."

Неотдавнашни изследвания показват, че аденовирусът 36 е свързан с развитието на затлъстяване, особено при децата.

Също така в експериментите е било доказано, че този вирус се явява причина за натрупването на излишно тегло, основно за сметка на натрупването на мастна тъкан, при пилета, мишки, плъхове и маймуни.

В същото време аденовирус 36 води не само до натрупване на килограми, но също така може да намали нивото на холестирина и триглицеридите в кръвта.

Това означава, че определен фрагмент на вируса може да послужи като основа за разработка на нови препарати за лечение на диабет.

Макар затлъстяването да се явява рисков фактор за развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания, мазнините, натрупани в резултат от действието на вируса, се изхранват изключително с мастна тъкан и не проникват в сърцето и мускулите, смята Никхил Дхурандхар, професор от Университета в Луизиана.

Дхурандхар провел с колегите си изследване, в което взели участие 1 400 души. Според резултатите, хората с положителен резултат при анализа на антитела към аденовируса (положителният резултат означава, че те са били  заразени - б. р.) натрупали значитено повече килограми от тези, които не са били заразени.

В същото време, нивото на кръвната захар при заразените участници като цяло е било по-ниско, отколкото на хората от контролната група. "Всичко това не означава, че този вирус може да се използва като препарат против диабет. Но има вероятност да ни се удаде да определим кой от всички вирусни белтъци е отговорен за този ефект.

Тогава ще можем да го проучим и на неговата основа да разработим нови лекарствени препарати", разказва Дхурандхар.

Аткинсон е разработил експериментална ваксина против аденовирус 36, макар че към този момент пускането й в масова продажба на пазара все още е далечно. Той пояснява: "Тъй като вирусът е напълно изхвърлен от човешкото тяло около месец след инфекцията и когато човек напълнее, той определено не може да зарази никого, така че не трябва да се тревожите. "

Изводът е, че ако не искате да напълнеете, вследствие на настинка, мийте по-често ръцете си и стойте далеч от кихащи и кашлящи хора, обобщава д-р Аткинсън.