Учените са установили, че енергийните напитки не са толкова безобидни, колкото изглеждат. Оказва се, че енергийният микс с алкохол е много рискован за здравето.

За тези, които не знаят, енергийните напитки са безалкохолни с високо съдържание на кофеин - над 150 mg/l. Имат стимулиращ ефект и съдържат поне една от съставките таурин, витамини, както и други субстанции с хранителен или физиологичен ефект.

Сред тях са глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, жен-шен, гинко билоба) и др.

В проучването са взели участие доброволци на възраст между 18-35 години. Те са консумирали алкохол в комбинация с енергийни напитки в продължение на шест месеца. Здравословното им състояние е било наблюдавано от изследователски екип по време на цялото проучване.

Резултатите от проучването показват, че тази комбинация от напитки води до объркване на нервната система, което се дължи на стимулантите в състава им, като кофеин, жен-шен и таурин, а алкохолът е депресант.

Объркването на нервната система може да доведе до трайни поражения на сърдечносъдовата система и до по-висок риск от симптоми на свръхстимулация, като трудно заспиване, агресия, нервност, сърцебиене, гадене и тремори, обясняват специалисти.

Комбинирането на кофеин и алкохол може да представлява риск за младите хора, дори когато веществата не се смесват в една и съща чаша.

Младежите, които консумират безалкохолни енергийни напитки като "Ред Бул" най-малко веднъж седмично, са повече от два пъти по-застрашени да проявят признаци на алкохолна зависимост, включително симптоми на абстиненция и невъзможност да се намали пиенето, според проучването.

Меган Патрик от отдела за социални изследвания в Университета в Мичиган прави подобно проучване. Резултатите са публикувани в списание за здравето на подрастващите. "Открихме, че студентите в наши дни пият все повече енергийни напитки, като ги смесват с алкохол" - казва Патрик.

Много производители в Америка забраняват да се издават коктейли, в които освен алкохол се съдържа и висока доза кофеин.

Въпреки това, смесени напитки, като водка с "Ред Бул" и т.нар "Йегер бомба" (напитка, която се получава, когато към чаша "Ред Бул" се добави чаша ликьор "Йегермайстър") стават все по-популярни, особено сред младите хора.

Учените са събрали и анализирали данни за 652 студенти от четири различни семестъра. Студентите отговарят на въпроси за това колко енергийни и алкохолни напитки са изпили последните месеци и какви са негативните последици.

Резултатите показват,че най-често срещаният проблем е махмурлукът, но в някои случаи студентите изпадат в сериозни неприятности, заради алкохолната интоксикация (патoлогично състояние на отравяне на организма).

"Нашите данни показват, че смесването на енергийни напитки и алкохол води до по-силна интоксикация и по-сериозни проблеми в бъдеще" - обобщава Меган Патрик.

"В днешно време популярността на енергийните напитки нараства, така че трябва да мислим за това как да се предотвратят всички неприятни последици, които са причинени от използването им."

Консумацията им не се препоръчва при сърдечносъдови и бъбречни проблеми, заболявания на черния дроб, както и от деца с разстройство в поведението.

Ако смесвате твърд алкохол с енергийни напитки, рискувате да умрете млади, твърдят американски учени от Университета в Мичиган. Те сравняват подобна смес с ужасяващия микс от кокаин и хероин. Рискът от смъртни случаи нараства в пъти след употребата на алкохол, смесен с енергийни напитки.

Затова е добре да не злоупотребявате с енергийните напитки и да не ги смесвате с алкохол.