Аномалиите в клетките на главния мозък се залагат още в стадиите на ембрионалното развитие.

Резултатите от изследването, проведено от учените от Калифорнийския университет и медицински център Cedars-Sinai.

Признаците на Паркинсон могат да се видят още преди раждането

Болестта на Паркинсон е свързана с гибел на неврони в главния мозък, образуващи допамин – вещество, което помага за координиране на функцията на мускулите.

В повечето случаи болестта се открива след 60 години, приблизително в 10% от случаите това се случва много по-рано, преди 50-годишна възраст.

Авторите на изследването получават от клетките на кръвта на пациенти с ранно начало на болестта на Паркинсон плурипотентни стволови клетки, способни да се превръщат във всякакви клетки на организма.

След това учените използвали тези клетки за получаване на допаминови неврони, генетично идентични нервни клетки на пациентите, но намиращи се в ембрионален етап на своето развитие.

Този метод дава възможност да се погледне в миналото, за да се види как невроните са функционирали от самото начало на живота на пациентите.

Анализът на получените неврони показва, че в тях вече на този много ранен етап на развитие се появяват токсични струпвания на белтъка алфа-синуклеин. Тази картина се наблюдава при повечето форми на Паркинсон.

Нарушена функцията по очистване на клетките може да води до Паркинсон

В нервните клетки се оказва нарушена функцията на лизозомите – структури, предназначени за очистването на клетките от белтъчния отпадък.

Тази дисфункция може да доведе до появата на аномални струпвания на аномални струпвания на алфа-синуклеин в невроните на пациенти с ранно начало на болестта на Паркинсон, смятат изследователите.

Допаминовите неврони на тези пациенти продължавали да натрупват алфа-синуклеин през следващите 20-30 години, което е и довело до появата на симптомите на болестта на Паркинсон.

Изследователите също тествали редица съществуващи лекарствени препарати за способността да се обръща аномалиите, които се наблюдават при допаминовите неврони при ранно начало на заболяването.

Оказва се, че един от тези препарати, PEP005, вече е пуснат на американския пазар като средство за лечение на предракови състояния на кожата, може да понижи нивата на алфа-синуклеин в допаминовите неврони както в епруветка, така и при експерименти с лабораторни мишки.