КОК – комбинирани орални противозачатъчни са забулени от цял облак от противоречиви митове. Някои са убедени, че тези вълшебни таблетки лекуват от всичко на света – от пъпки до безплодие.

Други са уверени, че комбинираните орални противозачатъчни са изключително вредни и опасни, и затова не трябва да се приемат за нищо на света.

Защо млади девойки могат да се нуждаят от противозачатъчни

А сега се представете, че противозачатъчни се изписват на непълнолетно момиче.

Това е възможно, но в какви случаи е наистина уместно.

Какво представляват днес комбинираните орални противозачатъчни

Немалко са плашещите митове за комбинираните орални противозачатъчни, които са се създали преди десетилетия, когато са използвани препарати от първо поколение. Но днешните хормонални противозачатъчни се отличават от предишните приблизително по същия начин, както и съвременните автомобили от първите, които са пуснати на пазара в края на 19-ти век.

Хормоналните противозачатъчни днес са средства с многостранно приложение, всъщност често се изписват с лечебна цел. Тези препарати са удачно съчетание на контрацептивен и лечебен ефект.

Използването на комбинирани орални контрацептиви е възможно само по лекарско предписание и под негово наблюдение.

Лекарят минимизира рискът от странични ефекти поради правилен подбор на нивото на хормоните във всеки конкретен препарат, който може да се приложи за лечение във всяка конкретна ситуация.

За тази цел експертът назначава изследвания на нивата на различни хормони и провежда ултразвукова и рентгенова диагностика.

Кога се назначават хормонални противозачатъчни на момичета

С цел предпазване от бременност приемът на противозачатъчни може в началото на половия живот и наличието на менструации. Но ако момичето все още няма менструален цикъл във възрастта, когато трябва да се появи, средно това е 12-14 години, то лекарят след изследвания също може да назначи противозачатъчни.

В този случай целта също е лечебна – за формиране на менструален цикъл. Но все пак такива решения се приемат съобразно индивидуалните особености и само от лекар.

Ако момичето няма менструация, то не може да отидем в аптеката и да ѝ вземем какъвто и да е препарат – противозачатъчно.

Приемът на всякакви хормонални препарати без лекарски контрол може да причини сериозна вреда.

Още една причина, която може да послужи като повод за назначаване на противозачатъчни от непълнолетно момичето, това е повишаване на нивата на андрогените – мъжки полови стероиди.

Основни симптоми са обилно окосмяване по лицето и по тялото, повишена секреция на мастните жлези, възпаления на кожата.

У нас гинеколози се стараят да не изписват противозачатъчни на девойки по-рано от 2 години преди очакваната първа менструация.

Какви може да са ползите от хормоналните противозачатъчни

Ако противозачатъчните се назначават от лекар, като се основава на данните от диагностика и изследвания, то тези препарати положително въздействие върху организма на девойките.

Сред лечебните ефекти са:

  • Регулация на менструалния цикъл;
  • Отстраняване или намаляване на тежестта на дисменорея – нарушенията на менструалния цикъл, за които са характерни силни болки ниско в корема, слабост, гадене, повишена температура и т.н.
  • Намаляване на проявленията на предменструалния синдром, понякога прословутият синдром напълно изчезва, което положително се отразява на качеството на живот;
  • Отстраняване на овулаторните болки;
  • Намаляване на менструалната кръвозагуба, включително и като помощ при лечение на желязодефицитна анемия;
  • Понижаване на честотата на възпалителните заболявания на малкия таз;
  • Помощ при хиперандрогенни състояния – едно от най-разпространените, проявява се под формата на обриви, който много тормози девойките.

Освен отстраняване на краткосрочните проблеми, то противозачатъчните са с ценни профилактични ефекти, които подобряват живота на девойките.

Например, приемът на противозачатъчни понижава риска от развитие на тумори и кисти, включително, и на рак на яйчниците, а също и хиперпластични процеси на ендометриума и рак на ендометриума.

Съвременните хормонални противозачатъчни могат да защитят от доброкачествени образувания млечната жлеза, извънматочна бременност, апоплексия на яйчника и т.н.

Имат ли противозачатъчните странични ефекти

Дори профилактичният прием на кои да е лекарства може да доведе до поява на странични ефекти. И противозачатъчните не са изключение.

Тези ефекти могат да са естроген и гестагензависими, а в зависимост от времето на поява се разделят на ранни и късни.

Вероятността от появата им се свежда до нула, тъй като преди да се назначат противозачатъчни се правят пълни изследвания.