Протрузията на прешлените в областта на шията е тежко заболяване на гръбначния стълб, което се развива при излизане на междупрешленния диск извън анатомичните му граници в резултат на дегенеративно-дистрофични процеси.

Ако заболяването не се лекува, то води до сериозни последствия.

Протрузия на шийни прешлени - как възниква?

В шийния отдел на гръбнака има 7 прешлена. Между тях се намират еластичните междупрешленни дискове. Те придават на гръбнака гъвкавост и здравина едновременно.

При нарушаване на снабдяването с кръв, а съответно и с хранителни вещества или на обмяната на веществата в тъканите около дисковете тяхното състояние се влошава.

Твърдата обвивка на диска става по-малко еластична и по нея се появяват малки пукнатини. Полутечното ядро на диска загубва влажността, започва да се втвърдява и да притиска обвивката на диска.

В резултат на излиза извън своите анатомични граници и може да започне да притиска нервните коренчета на гръбначния стълб. И оттам възникват силните болки в областта на шията при възникването и прогресирането на заболяването.

Симптоми на протрузия на прешлените на шията

Проявленията на заболяването са доста разнообразни. При това патологично състояние е възможно развитието на следните симптоми:

• Болезнени усещания в тилната област, главоболие и болки в шията;
• Потръпване на ръцете и леки неволеви движения на мускулите;
• Изтръпване на пръстите и усещане, сякаш на човек го лазят мравки;
• Болки в ръцете при завъртане на главата;
• Световъртеж и притъмняване пред очите;
• Ограничаване способностите за въртене на шията;

Лечение на протрузия на прешлените в областта на шията

Предписват се медикаментозни средства, процедури по физиотерапия, масаж, лечебна физкултура, а също и мануална терапия.

Медикаментозната терапия обикновено включва прием на нестероидни противовъзпалителни препарати, които могат за кратко време да облекчат болките на пациента.

Също така се прилагат различни мехлеми против възпалителните процеси, болкоуспокояващи таблетки и комплекси от витамини и минерали под формата на таблетки.

За подобряване на обменните процеси и засилване на локалното снабдяване с кръв, а съответно и с хранителни вещества се предписват различни физиотерапевтични процедури, сред които са магнитна терапия, фонофореза, електрофореза, терапия с парафин и други.

Добрите резултати при лечението на протрузия дават масажите и лечебната физкултура. Факт е, че провеждането на такива мероприятия при обостряне на заболяването не се препоръчват.

В зависимостта от състоянието на болния, степента на увреждане на прешлените на шията, лекарят назначава на пациента комплекс от специални упражнения, а също и масажни техники.

Важно!

При остеохондроза на прешлените на шията се осъществяват неблагоприятни изменения на снабдяването с кръв на задната част на окото, което се отразява и на остротата на зрението.

При мануална терапия лекарят може да коригира разместените дискове ръчно. Но факт е, че трябва много да се внимава, тъй като в такива случаи има и немалки рискове за здравето.

Прогнози

Ако протрузията не се лекува, то прогнозите не са добри.

Обикновено състоянието на прешлените на шията се влошава. Също така като цяло гръбначният стълб в цялост се претоварва, а това съществено увеличава риска от развитие на хернии.

Протрузията на прешлените на шията могат да станат причина за силни болки в крайниците.

Поради тази причина към лечението на заболяването болният следва да се отнася особено внимателно и изключително сериозно. Най-важното е лечението да се отлага.