Бързо ставане от леглото щом звънне будилника, измиване, закуска и бързо на работа. Познавате ли себе си? А знаете ли, че такова събуждане вреди на здравето?

Учените твърдят, че хората, които си позволяват след събуждане няколко минути да си останат в леглото, като се протегнат и разтегнат мускулите, се чувстват значително по-добре през деня.

Защо всички трябва да се протягаме сутрин

Според еволюционната теория на Дарвин, хората произлизат от маймуните. Въпреки това учените препоръчват внимание на други представители на Царство Животни – на котки, например.

Обърнете внимание как котките се събуждат, без да бързат и се протягат, преди да се затичат по коридора към купичката с храна.

Източната мъдрост гласи, че котките винаги се чувстват добре, и това е може би, защото всеки ден се разтягат.

Природата е предвидила тези котешки протягания съвсем неслучайно. При много животни тези действия са вродени рефлекс.

За човека като представител на Царство Животни също е характерно да се протяга сутрин и, без да бърза става от леглото.

Бързото темпо на новото хилядолетие внася своите корективи – и много хора още със звъна на будилника подскачат от леглото, като се дават възможност да се поразтегнат за малко в леглото.

Сутрешните протягания са нещо като стартова точка за новия ден. Лекото натоварване на мускулите постепенно отключва всички процеси в организма – без резки движения, промени в кръвното налягане и болки в мускулите и ставите.

Плавните протягания отварят капилярите, подобряват движението на кръвта по артериите и вените, създават благоприятни условия за работата на вътрешните органи и за главния мозък.

Бавните и спокойни протягания сутрин са полезни за гръбначния стълб, ставите и мускулите. Когато човек спи, всички неговите мускули са отпуснати, и движението на кръвта в тях е забавено.

Кръвта постъпва толкова, че да се обезпечат минималните необходими процеси – без активни действия.

Когато човек се събужда, всичко се променя. Тялото има нужда от повече движение – да повдигне ръце и крака, да ги свие в ставите, да премине във вертикално положение, да стане с опора на стъпалата, да направи няколко крачки.

Всички тези процеси трябва да стават постепенно, и сутрешните протягания – най-добрият начин бавно да премине от неактивно спящо състояние в активно бодърстване.

Протягането – това е своеобразна подготовка на човешкия организъм към работата през деня. Това е като загрявка преди началото на маратона, разходка с колело или занятия във фитнеса.

Опитните спортисти знаят – не трябва веднага да се тръгва на дистанция от 500 метра – възможно е да се скъсат връзки, претоварване на ставите, нарушаване на сърдечната функция.

Необходимо е постепенно да се влезе в темпо, да се направи загрявка преди старта, а след това вече да се бяга.

Възможно ли е протяганията да заменят физзарядката

Според ортопеди, протяганията не могат да заменят пълноценната физзарядка или занятия във фитнеса. Също така не могат да заместят йога, бягане или други занятия със спорт.

Задачата на протяганията е друга – да се подготви организма за предстоящо натоварване през деня. И не е важно, дали човек спортува или максимумът за него е да се придвижи от колата до офиса, сутрешните протягания ще са полезни за всички.  

Редовните физически натоварвания – сутрешната физзарядка, йога, бягания, те имат други задачи. Повишават общата устойчивост на организма към физически натоварвания, тренират тялото, укрепват мускулите, придават им сила, подобряват имунитета.

С помощта на редовни тренировки човек може да свали излишните килограми, да оформи мускулите. От протяганията не може да се очаква такъв ефект, но помагат да се активизират всички физиологични процеси в тялото и да се облекчи прехода от сън към бодърстване.

Внимание, гърба – как да не посрещаме новия ден

Ортопедите предупреждават – може и да не се протягаме сутрин, но поне да се постараем да не ставаме рязко от леглото.

Подскачайки при звъна на будилника, стресираме организма, и това е всяка сутрин.

Рязкото ставане води до бързо изменение на артериалното налягане, повишава натоварването на сърцето и други вътрешни органи, мускулите също са под стрес, а гръбначният стълб трябва да издържи повече, отколкото е предвидено за времето веднага след събуждане.