Съвременната дерматология разграничава три клинични форми на пруриго: детска, възрастова и нодуларна.

Детската се развива най-често през първата година от живота, но е възможно да се появи при деца до 5-годишна възраст.

От възрастовата форма страдат предимно хората в зряла възраст. А нодуларната се наблюдава, най-често при жени над 50-годишна възраст.

Какви са симптомите?

При децата заболяването започва с появата на обрив с голяма гъстота под формата на възли с размер на 3-5 мм., по чиято повърхност с течение на времето се появяват малки мехурчета, които впоследствие се компрометират, а мястото на ерозията се покрива със серозна кора.

Едновременно с наличието на обрив по кожата на лицето и седалищните части, типичното разположение на кожните лезии е по ставите на крайниците.

Папуловезикулите могат да се локализират и по кожата на дланите и стъпалата. При това те са с по-голям размер /5-7 мм/. Отличителна характеристика на заболяването е и силния сърбеж.

Поради надраскването в местата на сърбежа се появяват множество екскориации.

При заболелите деца едновременно с обривите се наблюдават нервнопсихични нарушения: промяна в настроенията, лош сън, лесно се разплакват, повишена раздразнителност.

Тези симптоми могат да бъдат причинени, както от самата болест /силен сърбеж и самоотравяне на организма/, така и от вродената лабилна нервна система, като вследствие на особености на организма на детето.

В много случаи се наблюдава самостоятелен регрес на симптомите на заболяването след изключването от храненето на детето на кравето мляко или на адаптираното такова.

Но е възможно да се извършва преход от детската форма на заболяването към атопичен дерматит или към възрастовата форма.

Признаците на подобна трансформация са появата на бял дермофрагизъм и отслабване на коремния рефлекс. При такива деца се отбелязва сухота на кожата, анхидроза, увеличаване на бедрените и ингвиналните лимфни възли.

Възрастовата форма може да има остро или хронично протичане.

В последния случай към кожната симптоматика постепенно се присъединява и невротичен синдром: нарушения на съня, раздразнителност и силна емоционална стабилност.

Нодуларната форма се характеризира с хронично и продължително протичане. Обривът е под форма на плътно разположени папули с полусферична форма.

Техният размер варира от 6 до 15 мм. Възловидните лезии са разположени предимно по кожата на ставите на краката и по-рядко по ръцете и торса.

Лечение на пруриго

Основен компонент на лечението на заболяването е правилното хранене.

При кърмачетата за намаляване на чувствителността на организма към майчиното мляко, е препоръчително 15 минути преди хранене да се дават около 10 капки кърма.

При заболяването е необходимо ранното включване в диетата на извара, кисело мляко и сок от моркови.

Бременните и кърмещите жени трябва да избягват яденето на големи количества цитрусови плодове, яйца, риба, свинско месо и кисели краставички.

По-големите деца и възрастните, страдащи от заболяването, се препоръчват млечно-кисели продукти, а също и варено говеждо месо, слънчогледово олио, плодове и зеленчуци, особено моркови, зеле, спанак и грах.

При откриване на хелминтна инвазия е необходимо извършването на обезпаразитяване.

Също така е необходимо лечение на огнища на хронични инфекции, като кариозни зъби, възпаление на средното ухо, синузит, тонзилит, заболявания на храносмилателната система и на дисбактериоза.

При лечението на пруриго е полезно прилагането също и на подобряващите храносмилането ензими, като фестал и мезим.