Да, месото е незаменим източник на белтъчини за организма, но различните видове меса, си имат своите особености, и е добре те да се знаят.

Особено от младите родители, които дават за първи път съответното месо на детето.

Какви са ползите от месото и как да се яде то

Защо месото е полезно за децата

Месото на първо място, както за децата, така и за възрастните, е източник на необходимия животински белтък, който има в своя състав редица незаменими аминокиселини.

Белтъкът – това е строителен материал за растящия и развиващия се организъм. Белтъчна структура имат мускулите, някои ензими. Да и някои хормони се образуват от белтъчини.

Неговият недостиг може да води до забавяне както на физическото, така и на психическото развитие.

Разбира се, това се случва само, когато се наблюдава продължителен и доста съществен недостиг на белтъчини. За щастие, в съвременния свят в цивилизованите страни това се среща доста рядко.

Дори и хората, които по някакви причини ограничават потреблението на животинска храна в своя хранителен режим и в менюто на децата, се стараят да компенсират тази липса от други източници.

Например, поради растителния белтък или животинския постен белтък – риба, яйца, млечнокисели продукти.

Може ли месото да бъде вредно

Излишъкът от белтъчини, както и на всеки друг продукт в менюто, особено на червено месо – говеждо, свинско, агнешко, се последва от определени усложнения. Прекаляването може да доведе до злокачествени образувания на дебелото черво.

СЗО препоръчва да се яде червено месо и продукти от него не повече от 2 пъти седмично.

Освен това прекаляването с месните и мазни храни може да способства за повишаване на нивата на пикочна киселина в кръвта, което на свой ред да доведе до образуване на камъни в бъбреците и до заболяване като подагра. Тези болести обаче се срещат по-често при възрастни, отколкото при деца.

Много е важно още от самото начало на захранването да се залагат у детето правилни хранителни навици, защото те до голяма степен се формират от детството.

Това, което е прието да се яде в семейството, в перспектива ще се възприема като норма. И съответно, колкото по-разнообразен е хранителния режим, толкова по-добре.

Може ли да не се дава месо на детето

Разбира се, отговорът е по-скоро не. Неотдавна бяха публикувани препоръки за хранене на различите възрастови групи от населението в САЩ.

Там не само са приведени общи нормативи, но и са представени конкретни таблици с количеството храни, които трябва да присъстват в храненето на човека.

Също са приведени препоръки на деца и дори отделна таблица за веганско хранене след година, което представлява по-скоро изключение, отколкото правило.

В САЩ това е по-разпространено, тъй като стандартите се променят.

Как да започнем да даваме месо на детето

Нови храни трябва да започнат да се дават на детето постепенно. Родителите не трябва да забравят за индивидуалната поносимост и за вкусовите предпочитания на детето.

Защо се изненадваме, когато децата упорито отказват да ядат определена храна, но забравяме, че всеки от нас има определен набор от храни, които не яде.

Децата също имат право да обичат или не определени храни.

Всеки вид месо има своите особености, за които е важно да се знае.

Пилешко месо

В менюто на детето трябва да присъства пилешко месо, като пуешкото е за предпочитане пред пилешкото. Смята се, че в месото на пуешкото са по-малки шансовете да се открият антибиотици и други нежелани вещества.

Със 100%-ова сигурност обаче това не може да се твърди. Не знаем къде е отглеждана птицата, от месото на която даваме на детето, както е съхранявано месото и т.н.

Заешко месо

Заешкото се смята за прекрасна диетична храна и трябва да бъде в менюто на детето. То съдържа полезни аминокиселини и микроелементи.

Сладникавият му вкус обаче не се харесва на всички. Ако детето не е против, то заешкото смело може да дава на детето, ако то не е против, разбира се.

Червено месо

Червеното месо, и особено черният дроб, съдържа много желязо, което лесно се усвоява. В редица растителни храни също има желязо, например, в елдата и в тофуто, но е в пъти по-малко и не се усвоява толкова лесно.

На фона на кърменето и недостатъчно рационално захранване при децата се развива анемия, която възниква от недостиг на желязо. Затова малките деца задължително трябва да похапват червено месо.

Колко месо да се дава и с какви храни да се комбинира

Що се отнася до количеството месо, то захранването следва да започне с минимално количество – половин чаена лъжичка или с максимум една лъжичка. Тук се прилага сходен принцип, както и в случая с постепенното добавяне в менюто на зърнени или на зеленчуци.

Такова количество месна храна е необходимо да се дава няколко дни подред и никакви нови храни не следва да се включват.

Това помага за ясно проследяване на нежелани реакции от страна на организма, ако се появят. С времето порциите месни ястия могат постепенно да се увеличават.

Месото е по-добре да се готви на пара, а не да се вари

Така в храната се запазва максимум полезни вещества. Когато детето поотрасне, то продуктите му могат да се запичат, да се варят и да се дават вече не във вид на пюре.

Когато детето може пълноценно да дъвче, трябва да му се предостави възможност да сдъвче храната, това е важен етап не само за храносмилането, но и за формиране на говорните способности.

Месните продукти могат да се съчетават със зеленчуково пюре. Когато детето порасне още и му поникнат зъби, задължително трябва да му се дават и сурови зеленчуци.

По същия начин месото може да се съчетава със зърнени или с макаронени изделия, тоест с източници на сложни въглехидрати.