Микробите вътре в нас са около 3 килограма и изпълняват функциите на отделен орган. Микробиомът влияе буквално на всичко – здраве, отношение към децата и интимната половинка, емоции и поведение. Да, просто ни управлява, както си поиска.

И в него, както става ясно едва сега, се крие възможността за нашето спасение в епохата, когато антибиотиците престават да действат, за тази цел ще е необходима крайно неестетична процедура.

Неизвестните микроби – 95% от микробиома

С полезните микроби човечеството се запознава в началото на 20-ти век. Тогава става ясно, че киселото мляко благотворно влияе на организма – повдига имунитета и забавя стареенето.

Първите изследвания на чревните бактерии на човека започват още по-рано – преди повече от 300 години.

За микробиолозите бързо става ясно, че човешкият организъм не е стерилен, а пълен с бактерии – те живеят в червата, по кожата, в носа и устата и дори в белите дробове, при жените във влагалището и плацентата.

През 20-ти век се е смятало, че микрофлората лесно може да се възстанови с млечнокисели продукти и с нормално хранене.

През 40-те години на 20-ти век започва епохата на антибиотиците, които стават едновременно приятели и врагове на човека – едновременно с патогенните микроби те убиват полезната човешка микрофлора.

Преди 40 години е открита патогенната бактерия Helicobacter pylori австралийски учен се досеща, че това е и основен източник на гастрит, язви и рак на стомаха.

През 1984 г. негов сънародник лекар специално изпива култура с хеликобактер пилори от чашка Петри и сам предизвиква на себе си инфекциозен гастрит, а след това се излекува с антибактериални препарати.

За своя научен труд Уорън и Маршал са удостоени с Нобелова награда по медицина през 2005 г.

През 90-те години на микробиолозите им се струва, че знаят всичко за човешките микроби. Съдържимото във здраво човешко дебело черво многократно са култивирали върху хранителен субстрат и знаели с точност какво ще порасне на него и как влияят микробите на антибиотиците.