Много хора смятат, че пушенето на наргиле е на практика безвредна алтернатива на цигарите.

Но неотдавна учените доказаха, че това съвсем не е така. Пушенето на наргиле нанася на нашия организъм значителни вреди и също може да предизвика зависимост.

В организма на хората, които пушат наргиле, има повишено количество никотин, котинин, летливи органични вещества и различни канцерогени. В изследването, публикувано в списание "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention", тези вреди са описани подробно.

"Нашите данни говорят за това, че по време на пушенето на наргиле в кръвта попадат вещества, влизащи в състава на тютюна, а също и някои летливи съединения", казва Гидиън Хелън от отделението по клинична фармакология  км Университета в Калифорния.

Само след една вечер, прекарана в пушене на наргиле, в организма на младите хора е било отчетено повишено количество никотин с над 73 пъти, ниво на котинин - 4 пъти, а количеството NNAL (продукт от разпада на тютюна, който увеличава риска от развитие на рак на белия дроб и панкреаса) се увеличило два пъти.

Също така е нараснало съдържанието на бензен и акролеин - продукти от разпада на летливите съединения, които провокират развитието на тумори и водят до заболявания на белите дробове и сърдечно-съдовата система.

"Открихме значително повишение на съдържанието на никотин в организма, което говори за възможно възникване на зависимост от пушенето на наргиле", казва Хелън.

"Наргилетата на водна основа се смятат за безопасна алтернатива на цигарите. Но нашето изследване показва, че пушенето на наргиле, особено редовното, въобще не е лишено от риск".

В изследването взели участие 55 доброволци на възраст от 18 до 48 години, които редовно са пушили наргиле. За участието си в експеримента те е трябвало да се въздържат от пушене в продължение на една седмица. След края на този период, от всеки е била взета проба от урината, а след това всички са започнали да пушат наргиле.

На следващата сутрин била взета нова проба от урината, за да се изчисли скоростта на извеждане на всяко едно от веществата от организма на участниците.

Учените открили високо съдържание на никотин, котинин и NNAL в урината при всички участници веднага след пушенето. Също така се оказало, че съдържанието на тези вещества е останало високо и на следващия ден, в сравнение с данните, отчетени при изследването на първата проба урина.

Нивото на никотина е било увеличено над 10 пъти, на котинин - 3,2 пъти, а на NNAL - 2,2 пъти. На практика съдържанието на никотин след пушене на наргиле е било съпоставимо с това, засечено в кръвта след пушене на обикновени цигари.

"Наблюдавал съм цели семейства, включително и деца, които пушат наргиле. Мои приятели са ми предлагали и аз да опитам, убедени, че наргилето е напълно безвредно", разказва Хелън. "Нашата цел е да докажем, че пушенето на наргиле води до вдишване на значителни количества вредни вещества, към които също е възможно да възникне зависимост".

Така че не се заблуждавайте, че наргилето е безвредно. Ще дойде време да се откажете и от този вреден навик.