Профилактиката на онкологичните заболявания включва воденето на здравословен начин на живот и редовни изследвания. Но това не дава 100% гаранция, че няма да се разболее от рак.

Анджелина Джоли шокира света преди няколко месеца, след като обяви, че се е решила на радикални профилактични мерки. Оправдани ли са операциите на холивудската звезда?

Какво определя предразположеността към онкологични заболявания?

Генетичните – наследствените, фактори определят предразположеността към рака приблизително 25%.

Още 25% на вероятността от заболяване от онкологично заболяване влияе начинът на живот – хранене, физическа активност, режим на работа и отдих, наличието на вредни навици и състоянието на околната среда.

Особена роля в развитието на онкологичните заболявания играят вирусите, които се предават по полов път. Днес е известно, че човешкия папилома вирус е възможно да стане причина за развитие на рак на шийката на матката, на влагалището, на половия член, на анус и на гърлото.

Вирусите на хепатита В и С се свързват с развитието на рак на черния дроб, Епщайн-Бар, лимфом на Бъркит, рак на стомаха.

Съвременната медицина позволява да се определи наличието на мутации в гените, които отговарят за предразположеността към рака. Днес са известни повече от 30 маркера, които позволяват да се прогнозира развитието на един или друг вид онкологично заболяване.

В този случай се назначават регулярни профилактични прегледи с цел да се открие възможната болест във възможно най-ранен стадий. Тъй като повечето видове рак в началото на своето развитие са напълно излечими.

Операциите на Джоли

Такива мерки по профилактика на рака като промяна на начина на живот редовни посещения при лекар могат да успокоят далеч не всички.

През май 2013-та година американската актриса, режисьор, сценарист, фотомодел, посланик на ООН и просто красавица Анджелина Джоли шокира обществеността с това, че се е решила на радикална профилактика на рак на гърдата.

Поради предразположеността си към този вид онкологично заболяване тя взема тежкото решение да се подложи на операция по отстраняването и на 2-те млечни жлези – мастектомия. Анджелина Джоли обосновава своя избор с факта, че нейната майка, леля и баба са починали от рак на гърдата и на яйчниците.

Лекари определили, че самата Аджелина Джоли имала 87% вероятност да развие рак на гърдата и 50% - рак на яйчниците поради мутация в гена BRCA1. Своето решение актрисата обяснила с желанието си да живее, да обича и да види как децата ѝ порастват и да се срещне с бъдещите си внуци.
Но с това операциите на Джоли не приключили.

Почти 2 години след отстраняването на млечните жлези, през март 2015-та година, американската актриса се подложила и на операция по премахване на яйчниците.

След мастектомията лекуващият лекар на Джоли ѝ съобщил, че в кръвта ѝ са леко повишени маркерите на CA-125, които били свързани с развитието на рака на яйчниците.

Прегледът при хирург показал, че проблем с тези репродуктивни органи актрисата засега няма. Теоретично оставало да се чака, ако започне да се развива рак, то да бъде открит своевременно и да се излекува в ранен стадий. Но Джоли избрала друг вариант – да изреже яйчниците си.

След операцията по отстраняване на яйчниците Анджелина коментира през американски медии, че се намира в стадий на менопауза. Но въпреки всички тези интервенции тя не се чувствала спокойна, въпреки че правела опити да излъчва оптимизъм.

И дори подчертала, че пълното избягване на онкологичните заболявания е на практика е невъзможно, но ще търси начини да имунната ѝ система да функционира отлично.