Рак на белия дроб представлява заболяване, характеризиращо се с развитието на злокачествено образувание в тъканите на белите дробове. Те са два порести органа, разположени в предната част на гръдния кош, които усвояват кислорода, когато човек вдишва и отделят въглероден диоксид, когато издишва.

Заболяването е сред водещите причини за смърт в Европа, както сред мъжете, така и сред жените. Този вид рак отнема повече човешки животи годишно, отколкото злокачествените образувания на дебелото черво, на простата, на яйчниците и на гърдата взети заедно.

Хората, които пушат са изложени на най-голям от развитие на заболяването. И опасността се увеличава с времето и броя на изпушените цигари. Ако бъде преустановено тютюнопушенето дори и след много години, вероятността от поява на злокачествено заболяване на белите дробове значително намалява.

Какви са симптомите?

Заболяването обикновено не предизвиква признаци и симптоми в ранните си стадии, а се появяват едва когато то напредне значително.

Клиничните изяви на болестта най-често са:

• Внезапна поява на кашлица, която не може да бъде контролирана и пристъпите ѝ продължават необичайно дълго;
• Изменения в хроничната кашлица или така наречената „кашлица на пушача“;
• Недостиг на въздух;
• Болки в гърдите;
• Хрипове;
• Дрезгав глас;
• Безпричинна загуба на телесна маса;
• Болки в костите;
• Главоболие;

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Посетете личния си лекар, ако проявявате някакви симптоми, които ви карат да подозирате, че е възможно да сте придобили заболяването.

Ако пушите и искате да откажете цигарите, направете консултация с личния си лекар, който може да ви препоръча ефективни стратегии за отказване от тютюнопушенето, като например консултации със специалист по зависимости, лекарства и никотин, заместващи продукти.

Какви са причините?

Тютюнопушенето е причина за повечето случаи на заболяването, както при хора пушачи, така и при тези, изложени на тютюневия дим.

Но болестта се среща при хора, които никога не са пушили и дори не са били изложени на цигарен дим. В тези случаи е възможно и да не бъде установена конкретна причина за заболяването.

Как пушенето предизвиква този вид рак?

Лекарите са на мнение, че тютюнопушенето предизвиква мутацията в ДНК на клетки в тъканта на белия дроб по следния начин – когато пушачът вдиша цигарен дим, който съдържа голямо количество канцерогенни вещества, измененията в белодробната тъкан започват почти веднага.

Първоначално тялото е в състояние да коригира това минимално увреждане. Но при всяко повтаряне на излагането на цигарения дим, новите поколения клетки, съставящи белодробната тъкан са с все по-изменена структура. С течение на времето е възможно да настъпи изменение и в структурата на ДНК на клетки, което да стане причина и за рак.

Лечение на рак на белия дроб

Методите за лечение са няколко и кой от тях да бъде приложен се преценява при всеки един случай, като се взема предвид и предпочитанието на пациента. Обикновено се прилага комбинация от няколко едновременно. Методи за лечение са хирургия, химиотерапия и лъчева терапия.

Понякога пациентът преценява да не се подлага на лечение, например ако прецени, че страничните ефекти от него, ще бъдат повече от ползите. Когато случаят е такъв лекарят ще назначи поддържаща терапия за облекчаване на най-характерните симптоми – болката и задуха.

За да се справите със задуха можете да направите опит да се отпуснете – усещането за недостиг на въздух може да бъде наистина на страшно, но страхът и тревожността само могат да затруднят още повече дишането.

И затова когато почувствате се опитайте да овладеете страха си като започнете да правите нещо, което ви кара да се отпуснете. Слушайте музика, представете си любимото място за почивка, медитирайте или си кажете една молитва.