При някои хора хепатит В протича бързо и завършва с пълно оздравяване, но при други може да се превърне в хронично или дълго прогресиращо заболяване, което да причини сериозни проблеми с черния дроб, сред които цироза и рак на този орган.

Данните от ново изследване показват, че рискът от рак на най-голямата жлеза в човешкото тяло продължава да е многократно повишен, дори и след като хепатит В вирусът е напълно изчистен, което предполага хора, които са страдали от това заболяване, да продължат да бъдат наблюдавани.

Както е известно хепатит В е възпаление на черния дроб, предизвикано от HBV вируса, който се разпространява чрез телесните течности на заразен човек, като най-често инфектирането става по време на интимен контакт, споделяне на игли, и от майка на бебе при раждането.

Според CDC рискът от хронична инфекция е свързана с възрастта, и 90% от заразените бебета са носители на хронична инфекция, в сравнение само с 2-6% от възрастните.

От 1991-ва година, когато в САЩ бива въведена национална стратегия за елиминиране на хепатит В инфекцията, в рамките на която се препоръча и рутинна ваксинация на деца, новите случаи на хепатит В намаляват с цели 82%.

У нас през септември 1992-ра година ваксината срещу хепатит В също беше включена в задължителния имунизационен календар, и от тогава се поставя на всички новородени в първите часове след раждането им.

Но въпреки това броят на хората с хроничен хепатит остава доста висок в сравнение със западните държави – около и над 8% над населението в сравнение с 2% и по-малко на Запад. И по този показател се изравняваме с бедните африкански държави.

Според данни от CDC от 2013-та година броят на хората, които в САЩ, са се заразили наскоро с хепатит В е под 20 000, като най-висок е процентът на мъжете на възраст между 25 и 44 години.

Но броят на американците, които живеят с хроничен хепатит В е много по-голям, като според разчетите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ между 700 000 и 1.4 милиона души са с хронична HBV инфекция, а около 2000-4000 умират всяка година от това заболяване.

Тези показатели обаче са направо нищожни, като се има предвид какво е населението на САЩ и на България – на над 300 милиона души в САЩ са болни от хепатит В приблизително толкова, колкото и на под 7 милионното население на България.

В проучването на експертите от CDC взели участие 1346 пациенти с хронична HBV инфекция. От тях били избрани 238 пациенти, които били излекувани напълно от хроничен хепатит В и 435, които били все още носители на вируса на контролните изследвания. Пациентите били в една и съща възрастова група, полът и щамът на хепатит В също съвпадал.

Екипът от учени открил, че няма разлика в процентното съотношение на риска от развитие на рак на черния дроб и при двете групи.
Изследователите посочват, че не са наясно защо изчистването на хроничната инфекция с хепатит В, не намалява риска от рак на черния дроб. Но предполагат, че вероятно се дължи на редица фактори.

Една от причините вероятно е проникването на ДНК на хепатит В вируса в генома на чернодробните клетки, което става още в началото на инфекцията, и може да продължи да оставя ясни следи от вируса в кръвния поток.