Учени от онкологичния институт Дюк открили молекулярния ключ, който използват раковите клетки на млечната жлеза, за да проникнат в костния мозък, където са защитени от влиянието на химиотерапията, където могат да бъдат защитени от влиянието на химиотерапията или хормоналната терапия. Опитите обаче били проведени върху мишки.

След няколко години експериментите върху учените успели да открият способ, за да надхитрят тази тактика на раковите клетки на млечната жлеза да се крият в костния мозък.

И този способ включва в себе си не само профилактика на преминаването на злокачествените клетки в костите, но и стимулиране на раковите клетките да излязат от костите в кръвния поток, където могат да бъдат унищожени от химиотерапията, или по други начини.

Резултатите от това изследване дават обяснение на един от най-сериозните усложнения някои видове рак – завръщат се след дълго време, когато на пръв поглед, изглежда, че просто ги няма.

Учените се надяват, че техните резултати могат да помогнат и при лечението на това заболявания и при хората, което в крайна сметка да доведе до разработването на нови методи на лечение.

Клиничните изследвания показват, че рак на гърдата може да се установи в ранен стадий и достатъчно успешно се лекува, а при пациентите след провеждането на лечението показват пълно отсъствие на признаци на заболяването, отбелязва Дороти Сипкинс, доктор на медицинските науки в отдела по хемобластози и клетъчна терапия.

А след 5, 10 или дори 15 години при пациентите, които са се подложили на лечение, може да възникне рецидив. Най-често се появяват метастази в костите.

В своето изследване авторите описват как клетките на рака на млечната жлеза, които се отнасят към хормон рецептор-положителни тумори, чиито клетки се разпространяват в кръвта и из тъканите на мишките.

Тези злокачествени клетки се прикрепват към определени кръвоносни съдове в костния мозък, които съдържат молекулите на Е-селектин.

Тъй като имат определен молекулярен ключ – молекулите на повърхността на раковите клетки, които се свързват с Е-селектина, тези злокачествени клетки проникват в гъбестата тъкан вътре в костите, и често се намират в спящо състояние много години.

Хормоналният рецептор-положителен рак на млечната жлеза е най-разпространеният тип рак на гърдата по данни на американската общност по клинична онкология, и подобни нарастват под въздействието на постоянно образуваните от организма хормони – естроген или прогестерон.

При хората след първично лечение на злокачествен тумор тези спящи клетки могат да се възродят значително по-късно и да образуват метастази, които практически не е възможно да се излекуват, отбелязват авторите на изследването.

Биопсиите на костния мозък при болните от рак на млечната жлеза показват, че дори в много ранните стадии от развитие на заболяването започва това транспортиране на раковите клетки от основния тумор в костния мозък, където могат да се образуват микроместази.

Учените също тествали стратегия, която позволява да се изтласкат спящите клетки на рака на млечната жлеза да излязат от безопасното място в костния мозък в кръвта.

Те дават на мишките лекарственото средство Plerixafor, което днес се използва при донорите на костен мозък, за да изтласкат стволовите клетки да излязат в кръвоносните съдове, за да бъдат уловени.

Изследователите предполагат, че изтласкването на тези дремещи ракови клетки може да даде на имунната система възможност да унищожи тези клетки.