Група гастроентеролози от САЩ и Великобритания съобщават за случай на успешно излекуване на болестта на Крон чрез преминаване към растителна диета.

Крон може да се лекува със спазване на пост

Болестта на Крон влиза в групата на възпалителни заболявания на дебелото черво. Смята се, че се развива на фона на комбинация на генетични, екологични фактори, особености на храненето и активността на бактериите, обитаващи стомашно-чревния тракт.

Това хронично заболяване трудно се лекува. Сред основните му симптоми са диария, болка в корема, ректално кръвотечение, хронична умора и отслабване.

Състоянието на болните варира от активизация на болестта до кратки периоди на ремисия.

В съобщението на лекарите се описва случай на 25-годишен непушач с диагноза болест на Крон, който няколко години живее с тази болест и след година лечение така и не се постига ремисия.

През втората година взема решение да спазва 40-дневен религиозен пост, във връзка с което спира да яде месо и всякакви полуфабрикати.

До този момент се храни като типичен американец – всеки ден месо, мляко, полуфабрикати и незначително количество плодове и зеленчуци.

Спиране на месо и полуфабрикати – край на болестта на Крон

През указания период болният се храни с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови.

В резултат лигавицата на стомашно-чревния тракт напълно заздравява и успява да спре приема на лекарства. От този момент са изминали 2 години, рецидиви до момента не са отчитани. Автоимунното заболяване отшумява от само себе си, разбира се, след промяна на хранителния режим.

Според специалистите гастроентеролози този случай дава надежда на стотици хиляди хора, страдащи от неприятни симптоми, свързани с болестта на Крон.

Стандартното лечение позволява само 10% от болните до стигнат до дългосрочна ремисия. А на половината до 10 години от поставяне на диагнозата е необходима хирургична интервенция.

Налага се отстраняване на част от дебелото черво, тъй като състоянието на болния значително се влошава с прогресирането на болестта.

Възможно е растителната диета да замени традиционните методи на лечение на болестта на Крон и на други възпалителни заболявания на дебелото черво.