Вани и дори мини басейни в родилните отделения съвсем не са нова мода. Много майки вече са успели да изпитат предимствата на водната среда при раждане върху себе си и с удоволствие и споделят с подробности.

Едни са успели да преминат без допълнително обезболяване и да родят максимално естествено, а на други водата изобщо не им е помогнала. Но преди да се предпочитат допълнителни опции за раждане, е необходимо да се знае кога раждането във вода не е подходящо.

Раждане във вода – цялото ли протича във ваната

Раждането на дете непосредствено във водна среда е спорен въпрос. Противоречията сред специалистите започват през 80-те години на миналия век.

Днес има научни доказателства, че пребиваването във вода в първия етап на раждането помага за намаляване на потребността от епидурална упойка и за намаляване на страничните ефекти.

Прекарването на втория етап на раждането, непосредственото раждане на детето, т.нар.изгонване на плода, все още е под въпрос, заради достатъчно широкия спектър от потенциални усложнения.

Чиста топла вода и акушер-гинеколог – този вариант е напълно достъпен. Но какво означава вана или басейн в родилното отделение? По желание бъдещата майка може да прекара във вода определена част от раждането.

Тази възможност е най-подходяща за здрави жени с неусложнена бременност, които нямат нужда от медикаменти по време на раждането.

Душът също е добра опция, помага за естествено обезболяване. С водните струи се постига мек масаж и отпускане на цялото тяло. Комфортната температура на водата способства за облекчаване на болките в областта на корема, бедрата, намаляване на спазмите в мускулите на кръста.

Потенциални плюсове на раждането с достъп до вода

Водата помага за справяне с тревога и страх. Чувството за комфорт и увереност са от голямо значение в процеса на раждането за много жени.

Акушерите се шегуват, че 99% от раждането се случва в главата, и в тази шега има доста истина. Ако емоционалното състояние е нестабилно и психиката не се справя, мозъкът дава команда за освобождаване на ненужни стресови хормони.

И вместо отпускане и балансирано функциониране на мускулите организмът получава команда „бий се или бягай”, раждането продължава много по-дълго време и се усложнява.

Мекото въздействие на водата намалява потребността от лекарства. Родилната дейност обикновено нараства плавно, тъй като майката е по-малко вероятно да се нуждае от препарати, стимулиращи контракциите или за намаляване на болките.

Свободната поза по време на водното раждане осигурява повече комфорт на бъдещата майка по време на контракциите.

Водата помага да се пести – ако цената на раждането зависи от количеството препарати и процедури, тоест естественото обезболяване помага да се избегнат ненужни разходи.

Естественото раждане е по-клинична пътека, чиято цена е фиксирана в НРД за медицинските дейности. Затова раждането без обезболяване би спестило разходи на болницата за консумативи и за лекарства.

Некоординираната родилна дейност, която може да се развие на фона на стрес и страх, може да наложи секцио по спешност, което обикновено е на по-висока цена като клинична пътека.

Ваната ускорява възстановяването след раждането – когато има достъп до вода, вероятността от секцио намалява и това е доказано от изследвания.

Младите майки с бебетата прекарват по-малко време в родилното отделение, тъй като се чувстват по-добре. В родилните домове на САЩ, например, след раждане в родилно с вана повечето родилки се изписват от болницата най-късно след 2-3 дни.

Обикновено дълбочината на водата във ваната за раждане е не повече от 60 см. Задължителна се счита редовната смята за вода в басейна или във ваната за намаляване на риска от заразяване.

Кога не може раждането да е с достъп до вода

От мисълта за водно раждане трябва да се откажат бъдещите майки при следните проблеми със здравето:

  • Неконтролируема хипертония, прееклампсия;
  • Неподлежащ на контрол диабет;
  • Недостатъчно добро наблюдение на бременността;
  • Хепатит;
  • Рискова бременност – многоплодна и усложнения;
  • Тесен таз и/или голям плод;
  • Проблеми със сърдечно-съдовата система на майката;
  • Ранно изтичане на околоплодните води;
  • Мекониум в околоплодните води или други признаци на страдания на плода.