Редки са случаите, когато човек се ражда с огромен запас от здраве и каквото и да прави разболяването при него е по-скоро изключение. Или поне до момента, докато издържи и най-крепкият организъм.

На повечето от нас обаче им се налага да полагат усилия всеки ден да укрепват своето здраве. Това се постига чрез навиците, които формират начина ни на живот и който се превръща в истинска броня за организма.

Кои са правилните навици за отлично здраве

1.Закуската – това е закон

Ако желаете да сте здрави и енергични през целия ден и за вас е важно да поддържате килограмите на оптимални нива и да не преяждате започвайте със закуската.

Дори лека закуска е достатъчна, за да се активира метаболизма и да се настрои организма за дневна активност.

2.Планирайте своето меню

Това ще ви помогне не само да спестите средства от нездравословни междинни хранения, но и да укрепите здравето си с правилната храна в оптимално количество.

Определете си целите – отслабване, оставане на настоящите килограми или трупане на мускулна маса, и в зависимост от това определяйте какво колко и кога да изядете.

Разбира се, по-добре да си готвите сами, ако ви позволяват времето и кулинарните таланти. Така ще бъдете убедени какво ядете, и можете да следите за състава на менюто, коригирайки го при необходимост.

Това не е задължително – най-важното е предварително да знаем къде можем да обядваме здравословно или междинно хранене вместо вредни понички.

3.Прием на достатъчно течности

Понякога тялото подава сигнали за глад, когато всъщност не му стига вода. Достатъчният прием на течности ни помага да ядем по-малко.

Ако разбира се, това не е сладко газирано, в което калориите са повече, отколкото в голямо парче торта или сладкиш.

Ако обикновената вода не ни харесва, в нея може да се добави малко сок от лимон или портокал, диня, краставица или няколко листа мента.

4.Почивки по време на работа

И не за поредното кафе или цигара, а за разтягане и за разходка. Няколко минути леки упражнения или кратка енергична разходка на чист въздух поддържат здравето и помагат за неговото укрепване.

5.По-малко интернет

Колкото по-малко човек преглежда чат приложенията, социалните мрежи и игрите, толкова повече време му остава за полезни занимания – разходка, физзарядка, общуване с близки, приготвяне на здравословна храна, четене на книги или творчество.

Особено важно е навреме да приключим със стоенето в мрежата вечерта, тъй като синята светлина, която се излъчва от екраните пречи на нормалното заспиване.

Създайте си правило да изключвате и да оставяте електронните устройства за няколко часа преди лягане, и никога не ги взимайте със себе си в спалнята. Добре е да остават до сутринта в хола или във всекидневната.

6.Учете нови неща

Това е особено важно за поддържане на мозъка в добро здраве. При усвояване на нови знания, при получаване на нова информация, обучавайки се на нови действия, отлагаме стареенето на мозъка.

И това работи. Резултатът от научните изследвания показва, че така може да се спре развитието на болестта на Алцхаймер.

7.Спиране на цигарите

Колкото по-рано направим това, толкова по-бързо се възстановява организма, а най-добре е никога да не започваме.

8.Достатъчно време за сън

Това е истината. Добре наспалият се човек е по-често позитивен, по-добре му работи паметта, както запомнянето, така и предварително усвоената информация.

По-добре да успеем да се концентрираме върху задачата, да намираме нови решения. Достатъчният по време сън ще ни позволи да избегнем развитието на много заболявания.

Оптималното време за добър сън е от 7 до 9 часа ежедневно, желателно е да лягаме и да ставаме по едно и също време, дори и през почивните дни.

9.По-често да се разхождаме

Първо, трябва да се разхождаме под слънчевите лъчи, за да образува организма под тяхното действие собствен витамин D. Второ, разходките дават възможност да се изгорят калории, ако малко увеличим темпото.

Трето, разходката из парка или в близост до река, езеро, море или друг воден басейн действа на нервната система успокояващо, което се потвърждава от няколко изследвания.