Учени обобщиха най-честите клинични и лабораторни признаци, които лекарите откриват при заболели от COVID-19, при които се е стигнало до летален изход в Китай в ранните стадии на пандемията. Днес това е най-голямото изследване от този род.

Какво показва, че може да се стигне до летален изход от COVID-19

Своите заключения те публикуват в статия в рецензирано медицинско издание в САЩ. Анализирани са медицинските истории на 85 души, които са починали от COVID-19 между 9-ти януари и 15 февруари в 2 болници на Ухан.

Фокусът е върху съпътстващи заболявания, лабораторни данни, резултати от компютърна томография.

Голяма част от смъртните случаи в изследваната група е сред мъже над 50 години със съпътстващи хронични неинфекциозни заболявания.

Най-честите съпътстващи заболявания при починалите от COVID-19 са хипертония, захарен диабет и исхемична болест на сърцето.

Средната възраст на починалите е 65,8 години, по-висока, отколкото у нас, където падна до под 62 години, но с новите случаи на летален изход, повечето над 70 години, най-вероятно се е увеличила.

Интересна находка за учените са ниските нива на еозинофилите в кръвта на 80% от заболелите, при които впоследствие се е стигнало до летален изход.

Еозинофилите – това са имунни клетки, които участват в борбата с паразитите, най-често с многоклетъчни паразити, а не с вируси.

Ранно развитие на дихателна недостатъчност – един от признаците

Още един рисков фактор, който може да е предвестник на летален изход при COVID-19 е ранното развитие на дихателна недостатъчност, в изследването се установява при повечето от заразените.

Учените отбелязват, че подобни изследвания трябва да се провеждат по-често, тъй като клиничната картина на болестта може да се променя в зависимост от генетичните особености на съответната нация. Освен това самият вирус може да мутира и така да влияе на съответното заболяване.

Здравният институт на Италия проведе доста по-мащабно изследване, при което бяха анализирани медицинските картони на над 500 италианци, при които се е стигнало до летален изход.

Средната им възраст беше с повече от 10 години по-висока, около 78-79 години, отколкото в Китай, но в Италия средната продължителност на живота е над 80 години и може би с това се обяснява тази значителна разлика.