От оперативния щаб тази сутрин намекнаха, че противоепидемичните мерки могат да бъдат удължени и до средата на юни, тъй като според изчисленията до тогава, ако всичко, въведено сега се спазва, ще бъде постигнато намаляване на заразените.

Най-негативният сценарий – коронавирусът върлува и през лятото

Излекуваните през юни трябва да са повече, отколкото са новите заразени. По-негативният сценарий е, ако се разхлабят противоепидемичните мерки, заболелите да продължат да се увеличават през по-голямата част от лятото и едва към 15 август да започне намаляване.

Това би означавало, че ще при отпадане на част от ограниченията преждевременно да се наложи повторното им въвеждане точно в разгара на лятото.

Същевременно в Италия вече се обсъжда отпадане на редица от мерките, тъй като вчера бе отчетено намаляване на броя на починалите на дневна база на най-ниското ниво от 19 март насам, въпреки това обаче новите заразени все още са над 4000.

В Европа за неделния ден най-много нови заболели от COVID-19 отчете Великобритания – близо 6000 и над 600 починали.

Спад на заболелите под 20 и у нас

У нас за вчерашния ден също се отчита спад на броя на заболелите до под 20 от потвърдените най-много 37 за 24 часа преди няколко дни.

От 522, обявени в неделя сутринта, се увеличиха до 541. От обработените следобед и вечерта проби има още 10 положителни.

Увеличение има и на броя на починалите, с още 1, касае се за мъж на 72 години с положителна проба за коронавирус, който е страдал от няколко хронични заболявания.

Наложило се е да бъде интубиран преди дни, но въпреки проведените реанимационни мероприятия се е стигнало до летален изход.

От оперативния щаб предоставиха и тревожна информация за увеличаване на броя на заразените у нас медицински лица, те вече са 30. Повече от половината са лекари, по-малко са медицински сестри и останалите са друг медицински персонал.

Сред заразените има и работещи в Центровете за спешна медицинска помощ. На брифинга бе съобщено, че всички медицински лица, които имат симптоми ще бъдат тествани, тъй като се появи информация, че в Благоевград медицинските лица, които са били в контакт със заразените, са били принудени да се редят на опашка в частна лаборатория да се тестват.

Още повече, че са им били взети проби, но не са изпратени за анализ в референтните лаборатории в София, тъй като са били без симптоми.

Продължава увеличаването на броя на хоспитализираните с коронавирусна инфекция и по последни данни от тази сутрин те са 210, при над 20 от тях или 10% се наложило провеждането на мероприятия по реанимация.

Над 11 000 теста за коронавирус заедно с реактиви има у нас

По повод възникналите спекулации, че няма достатъчно тестове за изследване на рисковите лица, от оперативния щаб разясниха, че в двете референтни лаборатории в София – тази на Националния център и на ВМА, има над 11 000 теста, които са с реактив за установяване на РНК на вируса.

До броени часове предстои да започне работа референтната лаборатория към плевенската университетска болница, която ще поема пробите от съмнителни от Северна България и ще разтовари до известна степен лабораториите в София. Сега се тества оборудването и се очаква да края на деня да започне обработването на проби.

Плановете са да се увеличи тестването от 300-350 поне до 550-600 проби на ден или по над 4000 проби седмично, така за около месец ще могат да се направят над 120 000 теста.

За тази цел обаче съответните РЗИ по области трябва по-масово да започнат да назначават тестове, а не да отказват, дори когато става въпрос за медицински лица, които са най-рисковите.

В Шумен стана ясно, че положителна проба за коронавирус е потвърдена на 21-годишен мъж, чиято карантина, след завръщане от чужбина, вече е била изтекла. В последните дни са се появили симптоми, което е признак на доста дълъг инкубационен период, при среден – около 5 дни. Направен му е тест, който се оказва положителен и сега младежът е със заповед за 28-дневна карантина, съгласно новата заповед на здравния министър.