Учени от Университета на Северна Каролина обясняват защо в едни случаи аспиринът понижава смъртността от рак на гърдата, а в други случаи я повишава.

Действието на аспирина при рак на гърдата не е еднозначно

До сега мнението какъв е ефектът от редовен прием на аспирин върху рак на гърдата не е еднозначно.

В няколко изследвания убедително се доказва, че рисковете от болестта от препарата се понижават с до 20%, и дори се твърдяло, че аспиринът е ефективен при вече открит на рак на гърдата.

Има обаче и данни, съгласно които вероятността от рак на гърдата, напротив се увеличава.

Изследователите решават да анализират как аспиринът действа на ДНК, и по-точно на 13 гена, които участват в процесите на развитие на рак на гърдата.

Учените се интересували метилирани ли са тези гени. Метилирането представлява присъединяване на метилна група към цитозин в определена комбинация аминокиселини в ДНК.

Този процес позволява генът да се изключи и да стане неактивен. В изследването вземат участие 1266 жени с рак на гърдата. Част от тях приемали аспирин веднъж седмично в продължение на 6 седмици, преди да им поставят диагноза рак на млечната жлеза.

Защо приемът на аспирин може да повиши смъртността при рак на гърдата

Оказва се, че при жените, при които генът BRCA1, способстващ за рак на гърдата, е метилиран, смъртността е по-висока с 67% и причината не е задължително свързана с онкологичното заболяване на млечната жлеза.

Сред жените, при които гените BRCA1 и PR не са метилирани, смъртността от рак на гърдата се понижавала с 22-40%.

Метилирането на гените в този случай определяло как ще действа аспирина. Възможно е подобни зависимости да се определят и за други гени.

Това също показва, че в никакъв случай не трябва на своя глава да вземаме решение да приемаме непредписани от лекар лекарства или да правим промени във вече назначено лечение.

Тази промяна може да е полезна за здравето, но много по-вероятно е да бъде опасна и да направи невъзможно прогнозирането на ефективността на вече предписаното лечение, особено когато става въпрос за онкологично заболяване.