Много хора, които си поставят за цел да отслабнат си мислят по следния начин – защо да спазвам хранителен режим и да се ограничавам във всичко, ако мога да сваля няколко килограма, като един ден изкарам на извара или пък на кисело мляко?

Разтоварващите дни са ефективни, тъй като са „сътресение“ за организма – изчезва излишната течност, понижават се нивата на кръвната захар и на холестерола в кръвта, стимулира се чревната перисталтика.

Разтоварването не е удоволствие за всеки, защото е възможно да предизвика пристъп на гастрит, панкреатит и дори на мигрена. В такъв случай трябва да се потърси компромисен вариант – да приведем организма в тонус, да свалим излишните килограми, но да не си навредим.

Какво представлява това?

Разтоварващият ден всъщност представлява монодиета за 1 ден. Тоест в рамките на денонощие да се храните само с един единствен продукт, например с ябълки или извара, като общата им калоричност не трябва да надвишава 600-1000 калории.

Разтоварващите дни са много ефективни и защото в рамките на деня разходвате повече калории, отколкото приемате чрез храната.

Какъв би трябвало да бъде резултатът?

Много успяват да свалят 1-2 килограма за денонощие, но това не са мазнини, а течности. За да изгорите мазнините е недостатъчно ограниченията в храненето – необходими са и физически натоварвания.

Всъщност задачата на разтоварващия ден е стимулиране обмяната на веществата.

Ако спазвате всички правила и на следващия ден не се нахвърлите на мазно, сладко и тестено, то ще успеете да отслабнете, но имайте предвид, че няма да свалите мазнини, а само течности и евентуално ще прочистите червата, ако сте имали лек запек, тъй като храната ще започне по-бързо да се смила.

Продукти, с които можете да се разтоварите

• Риба или месо – 400 грама месо или риба – 800 килокалории, белтъчната храна способства за изгарянето на мастните отлагания;
• 1-1.5 килограма ябълки – 500-600 килокалории, в тези плодове се съдържат растителни влакна, които участват организма;
• Извара – 1-1.5 килограма – 1000 килокалории – подобрява работата на стомаха;
• Ден на сушени кайсии – 500 грама – 1000 килокалории – източник на калий, който регулира водния баланс в организма, извеждайки излишната течност;
• Елда – 250 грама – 700 килокалории – грубата храна съдържа растителни влакна и стимулира храносмилането;

Необходимо е да ядете по 4-5 пъти дневно.

Кога разтоварващия ден може да завърши в интензивното отделение на болница?

Това се случва, когато избираме продукт за разтоварване, без да отчитаме здравословното си състояние.

• При проблеми с бъбреците не трябва да се разтоварвате с белтъчна храна – месо, риба, млечни продукти – по време на разграждането на белтъците се отделят токсини, които трябва да се отстранят организма именно от бъбреците. Употребявайки много месо и млечни продукти, вие ги принуждавате да функционират на пълна мощност;

• При гастрит и язва на стомаха не трябва да се разтоварвате с ябълки и елда – защо не трябва – и ябълките, и елдата са груба храна с голямо количество растителни влакна. А ябълките предизвикват обилно отделяне на стомашен сок, повишават киселинността, което може да завърши с пристъп на гастрит;

• При повишени нива на пикочна киселина не трябва да се разтоварвате с месо – защо не месо, тъй като последното е източник на пурини. Когато тези вещества постъпят в организма на човека в голямо количество, се повишават нивата на пикочната киселина, което води до развитието на подагра.