Главоболието при промяна на времето може да безпокои дори хора, които като цяло се напълно здрави.

Човешкият организъм е уникална саморегулираща се система, която е способна да поддържа постоянството на вътрешната среда, независимо от измененията в околната среда – разбира се в разумни предели.

Това означава, че организмът на абсолютно здрав човек не би трябвало да реагира на промените в температурата на въздуха, влажността, атмосферното налягане, магнитното поле.

Абсолютно здрави хора рядко се срещат в днешно време, както е известно. А нарушенията в работата на тази система правят човека зависим от промените в метеорологичните условия – неговото здравословно състояние така или иначе реагира на смяната на времето.

При хората с хронични заболявания могат да възникнат обостряния. А в повечето случаи метеозависимостта се проявява с влошаване на настроението, понижаване на работоспособността, главоболие. Реакцията на главата при смяна на времето – разпространено оплакване на метеочувствителните хора.

Защо тялото реагира с главоболие при промяна на времето

Според статистиката броят на метеозависимите хора се увеличава. Но механизмът на възникване на главоболие при промяна на времето не е напълно проучен. Изследванията в тази област са установили, че повишаването на атмосферното налягане влияе на нивата на кислорода в кръвта.

Кръвоносните съдове, разположени в главата, реагират на тези изменения със свиване или разширяване. Преди дъжд атмосферното налягане се понижава, затова и на много хора ги боли глава.

Освен това промените в температурата на въздуха са свързани с нарушаване на баланса на невромедиаторите – предимно на серотонина, в центровете за болка в главния мозък.

С напредването на възрастта проявленията на метеозависимостта обикновено се усилват. Това е свързано с отслабване на защитните и компенсаторните възможности на организма, поява на хронични заболявания.

През есента и зимата, обусловеното от промяната на времето главоболие би могло да безпокои и практически здрави хора. При облачно време, валежи, намаляване на светлата част на деня, на организма му е необходима повече почивка.

Но ако човек продължава да работи по предишния начин – интензивно, естествените биоритми се нарушават. Това се проявява с главоболие. Особено често страдат хората, които живеят в големите градове, тъй като са твърде отдалечени от естествената природна среда, от която всъщност всички произхождаме.

Важно!

Децата обикновено са метеозависими, особено в период на пълнолуние. Луната е причина за приливите и отливите, на лунното притегляне се дължи преместването на толкова огромни количества океанска вода, затова е невъзможно да не оказва влияние на човешкия организъм.

Как да преживявате промените на времето

Съблюдаването на няколко препоръки, ако не ви избави от главоболието при смяна на метеорологичните условия, то в крайна сметка ще облекчи тяхното проявление.
На първо място избягвайте другите фактори, предизвикващи главоболие.

Към тях се отнасят недостигът на сън, някои храни – натуралното кафе, червеното вино, стресът. В период на рязка промяна на времето е желателно да се пият повече течности, да се разхожда на чист въздух.

За облекчаване на главоболието се полезни масажите в тилната област. Също така помага и използването на обезболяващи, успокояващи препарати, сънотворни. Но следва да има предвид, че тези препарати не трябва да се използват в голямо количество и често.

Лекарят може да назначи специални препарати за подобряване на сърдечното и мозъчното кръвообращение.