Какво може да е по-хубаво от това да заспиваме в обятията на любимия? И какво може да е по-лошо от това цяла нощ да се борим за одеяло с своята половинка в леглото или с мъчително безсъние заради хъркането на лежащия до нас?

Защо съпрузите да спят отделно, полезно ли е това

Какви са недостатъците на съвместния сън

Обикновено причините, поради които някои жени се замислят дали да не преместят своя мъж на друго легло или дори в друга стая.

Хъркане

Това е първата причина, за това се сещат половината от хората, запитани каква е причината да не спят добре. Много малко са хората, които могат да спят, когато до тях някой хърка. Дори голямата любов не заглушава звуците, от които стените се тресат.

Дихателните нарушения се отразяват неблагоприятно на мъжкото либидо. Половината от мъжете, които хъркат или страдат от синдрома на сънната апнея, срещат затруднения с постигането на ерекция.

Несъвпадане на графиците

Когато единият от съпрузите ляга рано или става, а другият живее при противоположен режим, спането в едно легло може да се превърне в предизвикателство за единия, а понякога и за двамата.

Същият проблем често възниква при „сови” и „чучулиги”, споделящи една спалня.

22% от мъжете се оплакват, че когато спят с половинката нейната коса се озовава на тяхното лице и им пречи да спят.

Битка за завивката

Дори най-голямото легло може да стане война на територия. Единият се отвива, другият пък придърпва одеялото към себе си. Някои предпочитат по-твърд матрак.

Има вариант, разбира се, за отделни одеяла и матраци. Но това невинаги е решение, тъй като обичащият да се завива добре, може да придърпа към себе си и другото одеяло.

Синдром на неспокойните крака

Този синдром може да се проявява по различни начини. При особено изразена форма може да доведе до нараняване половинката, да получи синини, за които след това да трябва да обяснява на приятели и познати как са се появили. Трудно е да се спи в едно легло с „бягащ” човек.

Обмен на инфекции

В неспокойните времена на грипа и на коронавируса възможността да се изолираме от все още здравия партньор може да се окаже безценна.

Топло-студено

Случва се хора, които много се обичат и да имат много общи интереси, но що се отнася до усещанията за топло-студено да са пълни противоположности.

На единия му става студено от леко течение, за другия навсякъде е Африка и иска прохлада. За 37% от хората, живеещи заедно, това е действителен проблем.

Битката за температурния режим в спалнята невинаги се решава с по-топло одеяло и обратното. Проблемът често прераства във взаимни обвинения за недостатък на внимание към нуждите на партньора.

Изследване на немски учени показва, че проблемите във връзката и със съня често започват по едно и също време. Не е изненадващо, че при тези, които не се наспиват добре, е по-висок рискът от развод.

Непълноценен сън и емоции

Ниското качество на съня прави хората по-егоистични, поставят собствените си интереси на първо място автоматично, без да обръщат внимание на потребностите на партньора.

Ненаспалите се жени не жадуват за интимност. Същевременно всеки час допълнително сън с 14% повишават вероятността от интимни ласки с половинката.

Проблеми със съня и възпалението

Нарушенията на съня при спане в едно легло заедно с половинката могат да не предизвикат не само емоционални, но и напълно физиологични проблеми.

Учените вземат кръв за изследване на 43 двойки преди и след спорове, а след това проучвали какво е качеството на съвместния им сън.

Установява се, че ако двамата партньори не са наспали добре, то след спор се повишавали нивата на интерлевкин-6 и фактор на некроза на тумор-алфа.

Ако това става постоянно, то се увеличава риска от цяла съвкупност от заболявания – болест на Алцхаймер, артрит, диабет, сърдечни заболявания.

Кога разделният сън е необходим

Всички двойки ли трябва да спят отделно? Разбира се, че не. Това е личен семеен въпрос за всеки човек. Но в идеалния случай, дори и двойката да спят заедно, да имат възможност да спят отделно, когато поискат.

Все повече двойки предпочитат разделния сън. И това се подкрепя от психолозите. Разводът на сън укрепва интимните взаимоотношения.

Те могат да водят активен полов живот с половинката, след като се разделят, за да си починат.

Оставят си обаче възможност във всеки един момент да общуват със съпруга, да го изслушат и да му помогнат.