Цветът на лицето може да ни разкаже много, тъй като често болести и начин на живот променят нюанса на кожата.

За какви състояния може да сигнализира цветът на лицето

Бледо

Бледата кожа може да е вариант на нормата, ако е така по рождение. Но ако до скоро нормалната кожа започне да пребледнява, трябва да се посетим първо личния лекар, от който да поискаме да си направим полагащите ни се по здравна каса профилактични изследвания.

Ако на фона на бледата кожа се появи и синкав цвят на устните или на другите части на лицето и тези признаци се съпровождат с общо влошаване на здравословното състояние, това може да е признак на вътрешно кръвотечение. Това е спешно състояние и затова може да се наложи да се извика линейка.

Когато кожата става все по-бледа с течение на времето, това може да е признак на анемия. Под този термин се крие целева група от заболявания, затова за да се открие точната причина и да се назначи подходящо лечение се правят пълни изследвания.

Също сред заболяванията, които водят до пребледняване на кожата – са на сърцето, нарушения на кръвообращението, белодробни заболявания, на щитовидната жлеза.

Не на лекар, а на козметик

Недостатъчно чистата околна среда, непълноценното хранене и вредните навици също водят до пребледняване на кожата. И ако при назначените прегледи и изследвания не се открие заболяване, то можем да се обърнем към дерматолог.

Специалистът може да подбере подходящи хранителни добавки, да назначи терапия, насочена към активация на микроциркулацията – масажни процедури, да проведе курс по мезотерапия – инжекции по кожата, които попълват нивата на витамините и на минералите, а също и непосредствено активират микроциркулацията в кръвоносните съдове.

Сива

Сивкавата кожа е признак на удебеляване на външния /рогов/ слой на епидермиса. В медицината това състояние се нарича хиперкератоза. Този проблем могат да предизвикат както различни кожни заболявания – ихтиоза, кератодермия, така и вътрешни заболявания – нарушения на обмяната на веществата при захарен диабет.

Също това състояние може да се развива при хиповитаминози, особено при недостиг на витамин А.

Въздействието на кожата на агресивни фактори – силен вятър, студ, директни слънчеви лъчи, също може да придаде на кожата сивкав оттенък.

Сивкавият цвят на лицето може да се предизвика от неправилна грижа за кожата, стрес. Решението на проблема е насочено към подобряване на качеството на домашната грижа за кожата. На помощ идват серуми, изравняващи текстурата на кожата, ексфолианти и маски, а също и повърхностни пилинги, сред които ензимен пилинг, хидропилинг и карбонов пилинг.

Жълт

Появата на жълтеникав нюанс на кожата е тревожен симптом, който може да сигнализира за различни проблеми с черния дроб и с жлъчния мехур, паразитни и инфекциозни заболявания. В този случай цялата кожа придобива жълтеникав нюанс, също е възможно да пожълтее лигавицата на устната кухина, бялото на очите.

С възрастта в кожата започва да се отлага липофусцин – това е пигментът на стареенето, който ѝ придава жълтеникав оттенък.

В този случай са най-подходящи различните препарати за местно приложение и под формата на инжекции с витамин С. Избелването на пигментните петна е възможно с помощта на лазери и пилинги.

Червена кожа на лицето

Зачервяването на лицето може да е както самостоятелно заболяване – розацея, за него е характерно не само зачервяване, но и засилено кръвообращение към лицето, така и симптом на различни вътрешни проблеми: артериална хипертония, заболявания на стомашно-чревния тракт, в частност на черния дроб, инфекциозни заболявания.

Зачервяването може да се развие като алергична реакция. В този случай на първо място трябва да се отстрани алергена, а след това кожата да се лекува с противовъзпалителни средства, по показания да се назначи хипосенсибилизараща терапия.

Ако лицето се зачервява периодично, е необходимо да подберем грижа, насочена към защита на кожата от агресивни фактори. Обикновено това са средства за чувствителна кожа.

Също има различни инжекционни препарати, които намаляват реактивността на кръвоносните съдове – мезоботокс, мезотерапевтични и биоревитализиращи препарати, възстановяващи и защищаващи кожата.