Мазнините са неизменна част от хранителния ни режим и, колкото и да се стараем да ги избягваме, „защото ни правят дебели“, истината е, че това е грешка.

Днес ще наблегнем на полиненаситените мастни киселини, известни като „полезни мазнини“.

Към тях спадат и Омега-3 групата, състояща се от 9 ненаситени мастни киселини.

Какво представляват Омега-3 мастните киселини и защо са ни необходими

Омега-3 киселините участват в изграждането на клетъчните мембрани в цялото тяло и по този начин клетъчната структура остава стабилна. Тази им функция, ги прави необходими за здравината на косата, ноктите, добрият тонус и сърдечно здраве. Клетката трябва да може да превърне омега три мастните киселини в хормони, които регулират възпалението и съсирването на кръвта.

Също така предпазват артериалните стени от натрупване на плака и втвърдяване, което помага за запазване на еластичността им.

Омега-3 мастните киселини могат значително да понижат триглицеридите в кръвта ни и да премахнат излишните, от черния дроб, мазнини.

Редовната консумация продукти богати на омега-3 е свързано с намален риск от рак на простатата при мъжете, рак на гърдата и рак на дебелото черво. Проучвания са доказали, че омега-3 могат да регулират симптомите на много от автоимунните заболявания, като например, ревматоиден артрит.

Според специалисти, изследващи мозъчните патологии, високият прием на омега-3 е свързан с по-нисък риск от развиване на болестта на Алцхаймер и деменция. Препоръчва се приема на повече храни, богати на омега-3 при тийнейджъри и бременни.

Как да се снабдим с тези жизненоважни мастни киселини

Необходимо е Омега-3 да се набавят от външни източници.

Храните, богати на омега-3 мастни киселини  са, най-вече, мазната риба, ядките, лененото семе, лененото олио и листните зеленчуци. Според Европейския орган по безопасност на храните, се препоръчва максималната доза Омега-3 да не надвишава 5 грама.

Все пак ,е добре да диагностицирате нивата на омега-3 във вашия организъм. Дефицитът може да доведе до затлъстяване, депресия, болки в ставите. При терапия е необходимо дневната доза да бъде назначена от специалист.

Нивата на омега три в кръвта ни, както и на всяко друго хранително вещество , не винаги са пряко свързани с това дали ги консумираме през храната или вземаме добавка. Влияние оказват редица сложни и много непознати фактори, а именно,  дали веществото се усвоява добре, дали се използва ефективно от клетките, колко бързо се разгражда и изхвърля от организма.Препоръчително е хранителните вещества да се набавят от храната, но когато това е не е възможно, добавките могат да бъдат разумна алтернатива.