Рефлексологията е известният метод на алтернативната медицина, при който с терапевтична цел се оказва натиск върху определени точки на различни участъци на тялото.

Същността процедурата е в стимулация на нервните окончания и предизвикване на рефлексите, регулиращи дейността на вътрешните органи.

Това активизира нервната система и позволява нормализиране на циркулацията на енергия из тялото.

В резултат проблемният участък на организма започва да функционира по-добре. Но рефлексотерапия не може да се използва като основна терапия, особено при лечение на сериозни заболявания.

По-скоро този метод може да помогне във възстановяване на естествения баланс на тялото и за омекотяване на основните симптоми.

Понижаване на кръвното налягане

По цял свят високо кръвно налягане е една от основните причини за развитие на такива смъртоносни заболявания като инсулт, сърдечен пристъп, сърдечна недостатъчност и остри заболявания на бъбреците.

Рефлексологичният масаж помага за нормализиране на кръвното налягане. За тази цел лекарят предизвиква рефлекси в областта на диафрагмата за отпускане на гръдния кош и за подобряване на дишането.

Стимулацията на нервните окончания на слънчевия сплит допълнително влияе на функцията на хипофизата, регулираща щитовидната жлеза.

Важно е да се обърне внимание на рефлексите на надбъбречните жлези, доколкото имат способност да регулират системата на кръвообращение.

Рефлексологът подобрява функцията на следните органи – бъбреци, черен дроб, сърце и бял дроб, и помагат за възстановяване на силите.

Намаляване на гаденето

Рефлексологията е ефективна за намаляване на признаците на гадене.

В световните онкологични центрове и клиники често се използва рефлексология като допълнителен метод за борба с пристъпите на гадене при онкоболни.

За тази цел се извършва рефлексологичен масаж на краката и на областта на стомаха.

Благодарение на това гаденето и повръщането намаляват, а функцията на храносмилателната система се нормализира. В едно от изследванията взели участие хора, страдащи от рак на млечната жлеза.

В продължение на 24 дни 4 пъти дневно получавали масаж – около 40 минути, от рефлексолог и в резултат забелязали намаляване на симптомите на гадене, повръщане и хронична умора.

Борба с безсънието

Безсънието се отнася към медицинските проблеми, които повлияват неблагоприятно на качеството на живот и увеличават шансовете за развитие на опасни заболявания.

Известни са случаи, когато масаж, базиран на рефлексологията, помагал за справяне с безсъние и подобрявал качеството на съня.

Специалистът въздейства на нервните окончания в областта на ръцете и краката, за да активизира жлезите за синтез на мелатонин. За спокойно дишане и отпускане на тялото, масажистът стимулира областта на диафрагмата и на гръдния кош.

Помощ при простуда

Тези, които бързо и често се простудяват, е полезно да укрепят имунитета с помощта на сеанси рефлексотерапия.

Установено е, че масажът с въздействие на определени нервни окончания, помага за справяне с такива признаци като хрема, запушване на носа, болка в гърлото, кашлица.

Един от прийомите на рефлексолозите можем да приложим и сами – стимулиране на възглавничките на големия пръст в продължение на 3-5 минути носи облекчение по време на пристъпите на кашлица и силно запушване на носа.

По оценка на повечето пациенти на рефлексолозите, симптомите на простуда след няколко сеанса масаж значително ще отслабнат.

Профилактика и лечение на простуда

Още едно предимство на тази алтернативна терапия – профилактика и лечение на безплодие както при жени, така и при мъже.