5 от 10 души, според статистиката, биха искали да си променят формата на носа, но не се решават на операция.

Скалпелът на хирурга предизвиква тревога и страх, а и съмненията – дали ще се получи точният резултат, за който сме мечтали?

Корекция на носа с филъри – това е само временно решение, но без скалпел, упойка и продължителен период на възстановяване. Но за всички ли е подходяща?

Козметична ринопластика - защо се предпочита

Идеалният профил – когато всичко е гладко

На мода днес са неоперативните пластични процедури. Когато корекцията на формата на носа, устните, скулите и другите части на лицето, и не само, се извършват с помощта на инжекции.

Предимствата им са в това, че са безболезнени, не изискват продължителна подготовка и период на възстановяване.

Разкрасителните процедури рядко надвишават 40-60 минути, а резултатите обикновено не се виждат веднага.

Инжекционната ринопластика обещава да ни избави от естетичните несъвършенства на формите на носа. Замаскира гърбица, коригира плосък мост на носа, заглажда провисналата кожа или премахва асиметрията.

Пациентите на пластичните хирурзи уверяват, че са започнали да изглеждат по-привлекателно, а също и дишат по-добре. Но отговаря ли това на истината?

Процедура течен нос – какво се въвежда

Под термина „неоперативна ринопластика” се подразбира цял комплекс от мероприятия, насочени към създаване на красив профил и отстраняване на естетичните несъвършенства.

Всяка втора процедура се провежда с участието на биоразградими филъри. С времето компонентите, които влизат в техния състав, се разпадат на прости вещества и се извеждат от човешкия организъм без каквито и да е последствия.

Възможно е и използване и на бионеразградими филъри. В тяхната основа са синтетични полимерни гелове, например, силикон.

Опасността на тези филъри е в това, че при несъответствие на получения резултат с очакванията, ефектът може да се отстрани само по хирургичен път.

Бионеразградимите препарати не се разлагат в организма и не се отделят от него самостоятелно, затова и пластичната хирургия предпочита биоразградимите филъри. А техните разновидности са много.

  • Филъри с хиалуронова киселина
  • Основно активно вещество колаген
  • Филъри на основа на млечна киселина
  • Препарати с калциев хидроаксиапатит
  • Ключов компонент е поликапролактон

В зависимост от избрания филър, резултатите от процедурата се запазват от 6 месеца – препарати на основата на колаген, до 4 години – инжекции с поликапролактон. Необходими са минимум 2 процедури.

Ако корекция на формата на носа се провежда за първи път, то по-добре е да се прибягва до филъри на основата на хиалуронова киселина.

В случай на разминаване между очаквания и реалност може да се въведе антидот хиалуронизада, който пък разтваря препарата и всичко ще стане както е било.

Ринопластика с филъри – как се случва това

Преди процедурата пластичният хирург внимателно оглежда лицето на пациента, анализира изходните данни и предлага решение.

Това може да бъде изпълване с филъри на вдлъбнатини в основата на носа, приповдигане на върха или изравняване на гърбицата, добавяне на обем към плоския мост на носа това е между върха на носа и неговата основа, разположена между очите.

Радикална промяна на носа не може да се постигне с филъри. Тяхното действие може да се сравни с декоративна козметика, създават илюзия, но нищо не променят кардинално.

Следваща стъпка е обработка на кожата на лицето с антисептични филъри, използване на местна упойка или поставяне на обезболяващи инжекции и накрая, въвеждане на филъри.

След разкрасителната процедура не е необходима хоспитализация и човек може да се върне към обичайните си дела. Но в ежедневието все пак се изискват някои ограничения:

  • В деня на процедурата и 12 часа след нея не трябва да се слага грим.
  • За седмица следва да не се практикува интензивно физическо натоварване.
  • В продължение на 2 седмици е необходимо въздържание от посещение на баня и сауна, да се избягва прием на горещ душ или вана.
  • До пълно изчезване на болезнените усещания, в мястото на поставяне на инжекции, и на възможните странични ефекти, отоци, синини, не трябва да се провеждат козметични процедури на лицето.

Все пак трябва да се има предвид, че процедурата течен нос решава само естетични проблеми. С нея не могат да се решават здравословни проблеми.