Лятото е времето на рани, порязвания, драскотини при децата заради повечето игри, а при възрастните заради работата в градините или ако притежават имот на село.

Леките травми обикновено се лекуват от само себе си. Но следва да се разбира, че те могат да доведат до сериозни проблеми.

При какви на пръв поглед не особено опасни травми лятото следва да се обръщаме към личния лекар

На първо място, при прободни рани, те възникват от проникване на пирон или от други остри предмети.

Такива рани са особено опасни поради вероятността от заразяване с тетанус – болестта може да се развива в дълбочина и първоначално да е незабележима, а след това да се прояви с пълна сила.

Това е заради анатомичната структура на стъпалата и на дланите, тъй като там инфекцията може да се разпространява по синовиналните капсули на ставите, които заобикалят сухожилията. Всичко това може да доведе до крайно опасното състояние – сепсис.

Затова при прободни рани незабавно трябва да се търси лекарска помощ.

Ако раната е голяма и ширината ѝ е над 2 см или още повече прониква в подкожната мастна тъкан или по-дълбоко, то също трябва бързо да се консултираме с личния лекар.

При такава дълбочина често се налага поставянето на шев. Същото се отнася и до разкъсната рана, която е с неравни краища.

От само себе си трудно ще зарасне, и когато това ще се случи ще се образува голям белег. Лекар също е необходимо, ако раната трудно заздравява, продължава да кърви или нагноява.

Раната е свързана с изместване на кост, и това се вижда, то е необходима спешна медицинска помощ.

Това се отнася и за изкълчванията, тоест фрактури без видимо изместване на костите.

Така се случва често при травми на предмишниците, ребрата, глезените. И предполагайки, че това е просто нараняване, повечето хора търпят болка, като търсят лекарска помощ с голямо отлагане.

Затова и при силна болка трябва да се отиде до спешен кабинет, за да се изключи фрактура, разкъсване на връзки и други сериозни травми.

За фрактурата са характерни болка, изразен оток, нарушение на функциите. Също така ако се счупени кости на предмишниците човек не може да стисне ръката и ако стисне юмруци или да завърти длан.

Ако е счупен глезен, не може да извършва движения със стъпалата, да стои на един крак. При такива симптоми не трябва да се отлага, ами трябва да се отиде до спешен кабинет.

Основни препарати за лечение на рани

Принципно те са три вида

Ускоряват заздравяването на раните

Използват се при обикновени, чисти, без признаци на инфекции рани, а също и когато рискът от замърсяване на раната е несъществен, тя е надеждно покрита, превръзката не пада, не се мокри, нито пък се замърсява.

Препарати с декспантенол – Бепантен, Декспантенол, които са под формата на мехлеми, гелове и спрейове. Препарати от кръвта на телета.

Антисептици и антибиотици

Унищожават микроорганизмите в раните. Прилагат се при неголеми, не особено силно замърсени рани или когато има риск от тяхното инфектиране.

Комбинирани препарати

Съдържат няколко активни вещества с различно действие, затова съчетават в себе си противомикробен и стимулиращ ефект. Използват се при по-сериозни рани със замърсявания или когато има риск от инфектиране.

Как да си помогнем сами

Ако се заемете с обработката на собствена рана или такава на близък, то запомнете, че такова лечение включва 3 етапа, които са задължителни.

Етап 1

Това е първичната обработка на раната. Задължително промийте раната с чиста вода, за да отмиете видимите замърсявания, а след това повторете това с помощта на антисептици.

Те са много – кислородна вода, спирт, хлорхексидин, които убиват микроорганизмите попаднали в раната. Тези препарати трябва задължително да присъстват в домашната аптечка.

Ако не са ви под ръка, можете да промиете раната с вода. Ако липсва чиста вода, то тогава с антисептици.

Етап 2

Нанасяне на лекарства на раната, тук всичко е просто, както това е отбелязано в инструкцията към препарата, и задължително с отчитането на неговата лекарствена форма – разтвор, спрей, мехлем или прах.

Етап 3

Затваряне на раната. Най-добре е това да се направи с помощта на антисептични лепенки или салфетки и фиксиращи ги еластични мрежи, те са за различните зони на тялото.

Ако под ръка имаме само бинт, то това не е удобно, но не е и страшно. Но се постарайте салфетката върху раната да е стерилна.

И тук е нужна ваксина

Имунитетът срещу тетанус отслабва с годините, и затова при по-дълбока рана, която е в резултат на въздействие на ръжда или на почва, се поставя специален препарат, ако ваксината срещу тетанус е била поставена преди повече от 5 години.