Как в САЩ се борят с коронавирус пандемията, макар и да се отчита спад на новите заболели, смъртността е изключително висока. За изминалото денонощие над 1000 са случаите на летален изход. В страната на неограничените възможности не се стигна до затваряне, както в Европа.

В Ню Йорк не са спирали разходките по парковете

В САЩ извънредната ситуация, създала се около разпространението на коронавирус инфекцията, бе посрещната с препоръки към американците и ограничения, както и у нас, без пълни забрани да се излиза от домовете. В истинския смисъл както у нас, така и в САЩ, не бе наложена карантина.

В южните щати като Тексас, Флорида и Калифорния, където климатът е слънчев и топъл, не е наложено никакво ограничение на основните права на гражданите по отношение на придвижването.

Гореща вълна, дори достигна Калифорния и по медиите се появиха снимки как плажовете на Тихия океан са претъпкани.

Над 30% от жертвите на коронавируса в САЩ са от Ню Йорк, където има множество ограничения, но не и забрана да се излиза от вкъщи. Дори може да се каже, че мерките са по-леки, отколкото у нас съвсем доскоро, тъй като парковете бяха затворени, както и планините.

В много щати започнаха протести срещу плановете за въвеждане на всеобща карантина, и щатските правителства се отказаха от своите намерения.

На 7 млн. теста в САЩ и лечение с хепарин

В САЩ броят на направените тестове за коронавирус надхвърли 7 млн., което е с повече от 2 пъти повече, отколкото в Германия, но на фона на общият брой на населението са по-малко тестваните.

Закупените големи количества хепарин – препарат, който се използва като антитромботик, бяха използвани с голям успех сред заразените, което обуславя и големият брой на оздравелите.

Смъртността в САЩ стопира на около 5%, много по-ниска, отколкото в Италия, където достигна 14% и по-висока, но не с много в сравнение с Германия, но може би това се дължи на факта, че там тестваните са доста повече.

Смята се, че една от причините за високата смъртност в Европа е мръсният въздух, тъй в щатите нивата на фините прахови частици в атмосферата в големите градове са по-ниски като стойност, отколкото на Стария континент.