Нервната система на човека е великолепно регулирана структура, благодарение на която човек е способен да мисли, чувства, да се адаптира и да взаимодейства с околната среда.

И за да не ви подведат нервите, е необходимо да се погрижите за тях.

Какво „обича“ нервната система?

Свеж въздух и витамини от група В

Повече от 25% от кислорода се поглъща от мозъка и нервните тъкани. Централната нервна система много обича чистият въздух, и би било непростимо да я лишавате от такова удоволствие.

„Хранете“ мозъка с ежедневни разходки по 1-2 часа.

Освен редовните разходки, на мозъка също му са необходими витамини от група В, участващи в обменните процеси в нервните клетки. Източници на тези витамини са бобовите, зърнените, рибата, месото и субпродуктите.

Пълноценен сън

Недостигът на сън пагубно се отразява на състоянието на мозъка и на нервната система като цяло. И въпреки че самият мозък никога не спи, за структурирането и обработката на информация на тялото му е необходим 7-8-часов сън.

Ако постоянно си недоспивате, то това непременно ще се отрази на интелектуалните ви способности.

Физически натоварвания

Спортът укрепва не само опорно-двигателния апарат, но и нервната система. Положителното въздействие на физическите натоварвания върху нервната система е свързано с освобождаването на ендорфини.

Освен това спортът много добре се справя със задачата да разсейва човек от ежедневните проблеми, което неутрализира негативното въздействие на ежедневния стрес.

Редуване на дейности

Най-добрият отдих е смяната на заниманието, като на първо място отдъхва нервната система.

Концентрацията върху едно и също нещо дълго време много сериозно натоварва мозъка, поради което е важно от време на време да превключваме на друго занимание.

Храните на щастието, ако могат така да се определят са – портокалите, ягодите, бананите, черната боровинка, шоколадът.

Какво потиска освобождаването на хормони на щастието – стрес, никотин, алкохол, антидепресанти, ендокринни, инфекциозни и вирусни заболявания, ниска самооценка, недостатъчна физическа активност, неправилно хранене.
Недостигът на хормони на щастието може да доведе до депресии и психически разстройства.

Най-ниското им ниво е към през нощта –около 1 часа, а пикът им около обяд – 12 часа, като към 17 часа се наблюдава вторият пик, макар и нивата да са малко по-ниски, отколкото на обяд, това се свързва с края на работния ден.

Какво „не обича“ нервната ви система?

Стрес

Постоянното нервно напрежение е вредно не само за нервната система, но и за целия организъм като цяло. Ако ви е трудно сами да се успокоявате, то има смисъл да се обърнете към психотерапевт, който ще ви помогне да откриете истинската причина за вашите тревоги.

Инфекциозни заболявания

Всякакви вирусни или бактериални инфекции могат да представляват потенциална заплаха за нервните тъкани. Поради което инфекциозните заболявания трябва да се лекуват от грамотен специалист, за да не се допускат усложнения.

В противен случай инфекцията може да се разпространи върху нервните тъкан, предизвиквайки сериозни нарушения на функциите на целия организъм.

Шум

Този проблем е добре познат на хората, които живеем в големите градове, тоест повечето от нас. Шумът от улицата негативно въздейства на централната нервна система.

Но и у дома не сме защитени от този проблем. Увеличеният до максимум телевизор, музиката и прочие източници на шума постоянно ни влияят неблагоприятно.

Травми на главата

Черепно-мозъчните травми са причина за нарушение на мозъчното кръвообращение, последствията от което са психични нарушения, кръвоизлив в мозъка и дори летален изход.

При травми на главата задължително трябва да се направи преглед при специалист.