Бягате сутрин, разчитайки да отслабнете, но изобщо не можете да постигнете целта си? Или чувствате, че спортът не ви носи удоволствие? Отложете тренировките за вечерта. Има 5 медицински аргумента в полза на вечерните тренировки.

1. Рискът от травми е по-малък

Ако бягате рано сутрин, приятно ще се наслаждавате на тишината на спящия град. Но времето до началото на работата или домакинската работа не е толкова много, затова рядко на някой сутрин успява да си направи пълноценна загрявка преди да започне да тича.

И тъй като вашите мускули и сухожилия също са се събудили неотдавна, затова и сутрин и вероятността от травми е най-голяма.

Имайте предвид, че при бягане натоварването върху ставите е много по-голямо, отколкото при ходене. Коленете и глезените са първите мишени за травми при бягане.

Ако пък сутрин ходите и на фитнес, то трябва да безпокоите и за безопасността на вашите раменни стави.

2. Няма да изпитвате неистов глад през деня

Карайки организма интензивно да разходва енергия от сутринта, то вие отключвате механизъм за преяждане през деня.

Това се дължи на факта, че разходването на гликоген – запасите от въглехидрати в нашия организъм, започва твърде активно, и още преди работния ден.

Ако сутрешната тренировка продължава не повече от 30 минути, няма да успеете да изгорите мазнините, а по време на обяд – а възможно, и много по-рано, по време на междинните хранения, апетитът ви ще бъде направо вълчи – организмът се стреми да попълни запасите от гликоген в черния дроб.

Какво да изберете? Да тренирате, а след това веднага да закусите или да погладувате след физическо натоварване, и да хапнете вече на работа?

В двата случая изяждате по-голямо количество храна и изберете по-калорична храна, отколкото обичайно. Но най-лошият вариант е, когато закуската предшества тренировката – в този случай рискувате да получите гастрит и дори язва на стомаха.

Вечер пък можете да компенсирате дневните хранения. В период преди хранене от 17 до 20 часа вие изгаряте повече калории, тъй като именно в този промеждутък от време температурата на тялото малко се повишава и се увеличава скоростта на метаболизма.

3. Сърцето успява да се подготви за натоварването

Сутрешните физически натоварвания неблагоприятно въздействат на сърцето и на кръвоносните съдове. Сърцето се инервира от симпатикови и парасимпатикови нервни влакна.

През нощта преобладава активността на парасимпатиковите, а през деня на симпатиковите. Рано сутринта това съотношение е в полза на парасимпатиковата нервна система, но ако принуждавате тялото си да прави усилие, то рязкото превключване може да наруши крехкия процес.

Ролята на адреналина и норадреналина, калция в този механизъм също е важна. Тези вещества осигуряват достатъчен обмен на вещества в сърдечния мускул.

Бягането веднага след ставане може да доведе до нарушаване на ритъма – тахикардия, аритмия, пристъпи на артериална хипертония, вегетосъдова дистония, разширени вени.

Ако страдате от поне едно от горепосочените заболявания, то по-добре да се замислите за подходящо време за тренировка.

4. Ще предпазите тялото от отоци

Промяната на времето на тренировките ще ви помогне не само да отслабнете, но и да станете по-красиви. Спортът вечер подобрява състоянието на кожата на лицето и предотвратява появата на отоци сутрин.

5. Ще спестите от психолог и невролог

Идеалният начин да се справите с работния стрес е след работа да се поразходите в парка или да отидете на фитнес.