Правилното хранене, когато не се чувстваме добре, е ключ към подобряване на здравето. Когато обаче стане въпрос за болни деца, възможностите да нахраним капризен малчуган, могат да са доста ограничени.

От специалните предпочитания в храненето до дразненето в гърлото или в стомаха, всичко това влияе на апетита, и понякога може да не ни е съвсем понятно с какво да нахраним неразположено дете.

Експертите казват, че в зависимост от симптомите на детето следващите 10 храни могат да облекчат състоянието и да му дадат сили в борбата с болестта.

Какви храни са най-подходящи за болни деца

1.Храни с витамин С

Този витамин е важен за организма, защото помага за защита на клетките от увреждането на свободните радикали. Също е известно, че помага за облекчаване на симптомите на много заболявания.

Също помага за подобряване на функциите на имунната система, за смекчаване на алергичните реакции и за борба с инфекциите.

Сам по себе си витамин С няма свойството да побеждава инфекциите както грип и простуда, макар и да може да ускори оздравяването при белодробно възпаление, но дава своя принос в общите усилия в борбата с инфекцията.

При някои хора прекомерният прием на витамин С предизвиква реакция на раздразнение на стомашно-чревния тракт. Затова и всичко трябва да е с мярка и следете за състоянието на детето.

2.Банани и ябълково пюре

Това са храни, които за децата е най-лесно да ядат по време на болест, особено когато се касае за болно гърло или гадене. Бананите и настърганите ябълки, или запечени, са меки и нежни.

Това означава, че тези храни по-лесно се смилат, и организмът по-лесно ги задържа и си набавя необходимите хранителни вещества.

3.Ориз и каши

Също меки храни, но с високо съдържание на белтъчини, които лесно се усвояват. Те помагат за повишаване на хранителната стойност на менюто по време на болест, а оризът освен останалите си полезни свойства, също и стабилизира перисталтиката, което помага при инфекции, съпровождащи се с диария.

4.Крекери и сухари

Още една храна, за която както е известно, е добър избор за болните, това са солени крекери или изсушен хляб. Сухарите и крекерите са доста безвкусни, затова е лесно да се гълтат при гадене, а също и да се смилат и задържат в стомаха. Малко сол помага при обезводняване на организма и задържане на вода.

Някои изследвания показват, че солените крекери, а това се отнася и за сухарите или изсушения хляб, могат дори да намалят раздразнението на стените на стомаха от киселината, която се намира в него, когато е празен и провокира допълнителен дискомфорт.

5.Смути

Ако на детето му е трудно да яде твърда храна, дайте му смути. Тази напитка може да се направи богата на хранителни вещества и съставки, а течната текстура помага на детето по-бързо и лесно да ги усвои.

Задължително използвайте само тези съставки, които харесват на болното дете, и се постарайте да направите текстурата гладка, а не на бучки. За постигането на това помагат бананите. Към смутито може да се добави и варен ориз.

6.Богати на вода храни

Задължително избирайте храни с високо съдържание на течности, когато детето е болно, особено ако то капризничи какво точно да пие. Това ще спомогне за поддържане на неговата хидратация и може да спомогне за намаляване на симптомите на болестта.

Важно е да се избира в зависимост от симптомите и диагнозата на детето. Например, при т.нар. чревен грип, ротавирусна инфекция в остър стадий, не се препоръчват млечни продукти.

При упорита диария не са за предпочитане зеленчуци, които съдържат фибри, дразнещи лигавицата.

7.Пилешки бульон или супа

Това е класика за болни – за малки и големи. С изключение на тези с алергии към кокошия белтък, това ястие няма никакви противопоказания, и това е научно доказано.

Авторитетни научни изследвания показват, че пилешкият бульон ускорява оздравяването с до 2 дни. Възможно е това да се дължи на противовъзпалителните свойства на белтъка албумин.

8.Ярки плодове и зеленчуци при хранене

Ако детето се бори със запушен нос му давайте повече ярки плодове като домати, ягоди, киви и тиква. Всичко това са източници на антиоксиданти, ензими, витамини и минерали, които помагат за изчистване на носните кухини и за намаляване на възпалението.