Въпреки че има своите несъмнени положителни страни, процесът на урбанизация е свързан с редица негативни моменти. Сред скритите опасности на съвременните градове, очакващи човека – съществува висок шанс той да се зарази с едно или друго заболяване.

Струпването на много хора, сред които определен процент заемат болните или носителите на някакви инфекции, автоматично повишава рискът от заразяване.
Всеки ден човек, намирайки се в обкръжение на непознати, многократно се излага на скрити опасности, като често без дори и да знае за това.

Вероятността от инфектиране в града е много по-висок при хората, които имат слаб имунитет, не спазват основните санитарно-хигиенни правила, водят нездравословен начин на живот и избягват профилактичните мероприятия като ваксинации и закаляване.

№1 – вирусен хепатит А

Това заболяване засяга тъканта на черния дроб и се смята за едно най-разпространените в световен мащаб. Най-голям брой случаи на това заболяване се регистрират именно в мегаполисите. Това се дължи на факта, че вирусът на хепатита се разпространява по фекално-орален път.

Тоест да се зарази с хепатит А средностатистическият гражданин има всички шансове. Достатъчно е по невнимание човек да погълне замърсена вода от обществения басейн, да посети ресторант с лоши санитарни условия и причинителят на болестта на Боткин – много устойчив на външни въздействия, прониква в организма.

№2 – орнитоза

Най-многобройният вид градски птици са гълъбите. Именно те са носители на опасни заболявания, едно от които е орнитозата.
Заразяването с него е много лесно.

Достатъчно е в белите дробове заедно с въздушния поток да проникнат микрочастици от изпражненията или от перата на болна птица.
Симптомите на орнитозата са повишена телесна температура, главоболие, болки в мускулите и ставите.

Впоследствие състоянието на болния се влошава като се развива пневмония. Ако навреме не бъде оказана помощ на разболял се човек, той може да загине.

№3 – енцефалит

Колкото и невероятно да ни изглежда, но рискът от ухапване от кърлеж, носител на бактерии или вируси, причиняващи енцефалит в градовете, съвсем не е по-малък от този, който съществува в селските райони. Да се случи ухапване не е задължително човек да се намира сред природата.

В сезона на повишена активност на насекомите човек може да бъде ухапан от кърлеж и в обществения транспорт. Особено голяма е вероятността от това, ако човек в автобуса или в метрото е седнал до селскостопански работник или рибар.

Енцефалитът представлява засягане на главния мозък и протича много тежко, особено при хора с отслабнала имунна система.

№4 – краста

Сред скритите опасности, които дебнат в града, особено значение имат паразитите. Заразяването със болести, които се предават по контактен път е достатъчно лесно, тъй като ларвите на повечето от паразитиращите насекоми са много упорити комфортно се чувстват във влажна и топла среда.

Например, паразитният акар, предизвикващ сериозно кожно и изключително досадно заболяване, съпровождащо се със сърбеж и обриви, може продължително време да живее в спалното бельо, матраците и одеялата.

Поради това е необходимо особено много да се внимава с използването на тези предмети при пътувания, тоест ако му се налага на човек да преспи извън дома, в хотели и в болници.

№5 - хранителни токсикоинфекции

Ако човек обядва в заведение за бързо хранене, при които не се спазват елементарни хигиенни правила при приготвянето на храната, може да му се наложи да вечеря в инфекциозното отделение на градската болница.