Кой живее по-добре – песимистите или оптимистите? Очевидно оптимистите вероятно ще кажат повечето от вас. И в действителност, положителната настройка не само прави живота по-приятен. Доброто настроение реално въздейства благоприятно на здравето.

И в тази връзка ще посочим по какъв начин доброто настроение повлиява положително на здравословното състояние на човека.

1. Диагноза по настроението

Емоционалното състояние на пациента може да подскаже на компетентния лекар към какви заболявания той е предразположен. Например, една от причините за появата на язва е стресът. А при сърдечни заболявания не трябва да се изпитва и човек да се гневи.

Мъдрите лекари „предписват“ добро настроение на мрачните и предразположени към хипохондрия пациенти. И такива хора не трябва да плашат от странната на пръв поглед „рецепта“.

2. Живот с лекота

Учени от Питсбъргския университет стигнали до заключението, че хората, отнасящи се към жизнените събития леко, 3 пъти по-рядко страдат от вирусни заболявания в сравнение с тези, при които преобладава песимистично-депресивната настройка. И този извод не е голословен.

Изследователите провели специално изследване, като заразили група доброволци с остро респираторно заболяване. Установило се, че позитивно настроените личности или не заболявали или прекарвали болестта по-леко от песимистите.

3. Не боли много

Медицински специалисти от САЩ провели наблюдения върху болни, които се възстановявали след тежки операции и травми. Резултатите се оказали удивителни – оптимистите чувствали болката по-слабо. И периодът на възстановяване на „позитивистите“ преминавал по-бързо, с по-малко на брой усложнения.

4. Лечебният смях

По статистика хората, които обичат да се смеят и да се шегуват, са по-малко изложени на риск от развитие на рак. Освен това при тях сърцето е по-здраво. Старостта при тях идва по-късно и те живеят по-дълго.

5. Хормонът на щастието

Смята се, че оптимистите не убиват себе си с вредни навици, те се хранят балансирано и отделят време за спорт. Това до голяма степен се явява фундаментът на тяхното здраве.

Също така съществува хипотеза за това, че хората с добро настроение са защитени от хормона на радостта. Например серотонинът отдавна е признат за естествено обезболяващо. А хормонът на стреса – кортизолът, обратно засилва усещането за болка.

6. Старост в радост

Изследователи от Йелския университет твърдят, че тези, които не се боят от старостта и се отнасят към старческата възраст като естествено събитие, остаряват и умират по-късно от останалите.

7. Приятел по забавление

Учени от Харвард доказали, че при депресия веселите приятели могат да помогнат по-ефективно за подобряване на състояние в сравнение с парите. Неочаквано появилите се пред човек банкноти го правят по-щастлив с около 1 процент. А общуването с весел съсед осигурява благотворен ефект с 10%.

8. Положителното от инфаркта

Учени от висшето училище по здравеопазване на Харвард са доказали, че доброто настроение понижава вероятността от сърдечен удар и пристъп и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

При това независимо от възрастта, социалния статус, материалното положение, тютюнопушенето или теглото, отбелязва научния сътрудник към медицинското училище Джулия Бойом.

Според нея, при оптимистите рискът от кардиологични заболявания, обикновено е с 50% по-нисък в сравнение с песимистите.

Също при оптимистите по-често се установяват нормални нива на холестерола и артериално налягане, те по-рядко страдат от затлъстяване. Резултатите от изследване са публикувани в списание Psychological Bulletin.