Може би е наистина полезна. Но когато разберете как се добива навярно ще се откажете да я използвате.

На мечата жлъчка се приписват наистина чудодейни свойства. Може да излекува дори рак. Да не говорим за обикновени заболявания като хепатит, простатит, импотентност и много други.

Какво от това е истина и какво казва съвременната наука?

Какво е това меча жлъчка и как са я използвали

Това средство е от дългия списък на чудодейните съставки на традиционната китайска медицина.

С веществото, извличано от жлъчния мехур на мечките, древните ескулапи лекували десетки болести.

С меча жлъчка обработвали рани и възпаление. Втривали я в кожата при болки в мускулите и ставите. Използвали я като капки за очи при ечемик и катаракта.

Приемали я вътрешно при настинки, храносмилателни разстройства, болки в корема.

Мечата жлъчка се е използвала като вълшебно хапче, от което китайците не се отказват, дори и след напредъка на медицината.

Ползи от мечата жлъчка според съвременната наука

Европейски и американски лекари са на следното мнение – нищо свръхполезно няма в мечата жлъчка, а също така е ужасна на вкус – много горчива с рибен вкус.

Техните китайски колеги наблягат на нейна ключова съставка – урсодезоксихолова киселина /УДХК/. Това е основната жлъчна киселина, която се образува в черния дроб на животните. По отношение на човешкия организъм е с едновременно няколко свойства:

  • Антибактериален и противовъзпалителен;
  • Антихепатотоксичен – това означава, че помага в борбата с различни увреждания на черния дроб, хепатити и т.н.;
  • Жлъчегонни;
  • Обезболяващи;
  • Успокояващи;
  • Противокашличен и антиастматичен;
  • Подобрява зрението;
  • Антистресови.

Американските и европейски учени са принудени да се съгласят с китайските. През 2001 г. се установява, че урсодезоксихоловата киселина наистина подобрява състоянието при заболявания на черния дроб, сред които и генетични.

Също помага за разтваряне на камъни в жлъчния мехур. Що се отнася до останалите ползи, то доказателствената медицина е непреклонна.

Каквито и да е сериозни доказателства, че мечата жлъчка може да ни избави от настинки, да подобри зрението и още повече да излекува от рак, няма.

Какво НЕ е наред с мечата жлъчка

Когато лекарите в Древен Китай започват своите експерименти с жлъчката, те са относително хуманни. Вълшебната течност, добивали от организма на мечки, убити по време на лов.

През последните няколко десетилетия обаче ловът на мечки достигна плашещи мащаби. Причина за това е фактът, че чудодейното китайско лекарство попада на пазара на високоразвити държави – САЩ и Европа.

Малко маркетинг и мечата жлъчка става толкова търсена, че хората започват да се редят на опашки.

Цената на продукта рязко се вдига – ако през 70-те години на миналия век килограм мечи жлъчни мехури е струвал около 200 долара, то през 90-те достига до 3000-5000, а до 2005 г. – до 30 000 долара. Стойността на сушените мечи жлъчки е с цена почти като златото.

В името на печалбата в Китай устройват истински мечи геноцид, докато защитници на животните не се надигат, са унищожени десетки хиляди животни.

Паралелно с това процъфтява и друг, не по-малко кървав бизнес – промишлен добив на меча жлъчка. Отглеждат се мечки в специални ферми, с единствена цел – добив на почти златното вещество.

Целият си живот мечките прекарват в малки клетки, с поставена в рана на корема тръба, чрез която в кутия-приемник се стича жлъчна течност.

Това е изключително болезнена процедура, която бързо влошава здравето на животното. Заради постоянната намеса в организма, мечките се разболяват от инфекциозни заболявания на черния дроб и на други органи, хепатит, рак. Побъркват се, опитват да се самоубият – в опит да се избавят от страданията.

Ако искаме да пробваме мечата сила

Урсодезоксихолова киселина се произвежда синтетично от 50-те години на миналия век, и вече отдавна може да се закупи от аптеките.

Що се отнася до синтетичен или растителен заместител на меча жлъчка, то работата над създаване на такъв препарат се води вече няколко години.