Има стотици трикове, които помагат на жените да изглеждат по-добре, и най-малко 12, които могат да развалят всичко. Кои са домашните средства-чудо, които в никакъв случай не трябва да се нанасят на лицето?

Какво НЕ трябва да се нанася никога на лицето

1.Кислородна вода

Кислородната вода се цени от почитателките на натуралната козметика, заради силните обеззаразяващи свойства. Затова се използва като средство против акне.

Малко са тези, които отчитат, че може да предизвика раздразнение на чувствителна или увредена кожа, освен това може да увреди фибробластите – клетките на съединителната тъкан, отговарящи за заздравяването на вече съществуващите увреждания и за синтез на белтъците на колаген и на еластин.

2.Лак за коса

Ако с това средство се офомя прическа, то защо да не може с негова помощ да се нанесе грим? Този въпрос си задават много жени и препоръчват лак да се използва не според предназначението си.

Абсолютно всички лакове за коса съдържат спирт, който може да предизвика сухота и обезводняване на кожата.

Разтворителите, които се съдържат в лака за коса при попадане на кожата могат да предизвикат зачервяване и раздразнение, обриви.

3.Антиперспирант

Фактът, че поддържа подмишниците сухи, не го прави средство за профилактика на мазния блясък на лицето.

При нанасяне на кожата антиперспиранта блокира протоците на потните жлези, а това означава отделянето на пот.

При горещо време може да стане причина за прегряване и за зачервяване на лицето.

От ароматизаторите, фталатите и триклозана, които се съдържат в антиперспиранта, може да възникне алергична реакция.

Особено опасни са експериментите с такива средства, ако на кожата има увреждания или акне.

Според оценки на дерматолози, 70% от жените на възраст над 20 години, имат проблеми с кожата на лицето – мазен блясък, разширени пори, нееднороден тен, акне. След 30 години тези проблеми се запазват при 60% от запитаните при проведено проучване.

4.Кремове с хидрокортизон

В медицината ги използват за заздравяване и за успокояване на зачервена, сърбяща и отекла кожа.

Използват се на кратки курсове под строг лекарски контрол. Не е препоръчително да се използват като козметичен продукт.

При продължително използване на стероидни кремове кожата изтънява, възможни са увреждания на капилярите, увеличаване на кожния секрет, и впоследствие поява на акне.

5.Боя за коса

Жените, които си боядисват косата, често са пред дилема – какъв цвят боя да изберат за вежди, за да отговаря на цвета на косата.

Да се попадне на правилния цвят е невероятно трудно, затова понякога жените си боядисват веждите със същия цвят, както и косата. Но това е много опасно.

Боите за коса за домашно приложение съдържат много висок процент на окислител, затова не трябва да се използват за лице. Възможно е да предизвикат силно раздразнение, изгаряне, алергична реакция, увреждане на очите.

6.Лимонов сок

Соковете от цитруси са популярен източник на витамин С, който действа като антиоксидант. С негова помощ могат да се премахнат леки бръчки и слаба пигментация.

При нанасяне на лимонов сок на лицето е възможно да се развие алергична реакция и фотодерматит.

7.Кокосово масло

Определя се като еликсир на красотата, използването на който дарява на кожата вечна младост и здраве. Но всъщност не е точно така.

Средството наистина съдържа лауринова киселина, която въздейства на обривите. Но кокосовото масло – това е наситена мазнина, която може да запуши порите и да предизвика негативни последствия.

Изследванията показват, че помага при сухота на кожата и екземи, но е добре да се използва само за тяло.

8.Шампоан за коса

Повърхностно-активни вещества, които влизат в състава на шампоаните за коса, са много по-силни – агресивни, от тези, които са предназначени за нежната и чувствителна кожа на лицето. Затова замяната на пяната за лице с шампоан не е добра идея.

При използване на шампоан на лицето е възможно кожата да се изсуши и да възникне усещане за стегнатост, а при продължително нанасяне – раздразнение и влошаване на общото ѝ състояние.