Ако понякога желанието ви за секс се изпари, знайте че и много други хора са като вас. И докато тоталната липса за желание е доста сериозен проблем когато е за постоянно, то временните спадове са нещо, през което всеки може да премине.

Причините за понижено желание за секс могат да варират от един човек до друг, но най-вероятно причината може да е една от тези, които сме изброили по-долу.

1. Стрес

Когато сте под стрес у дома или в службата, вероятността да загубите сексуално желание е голяма. Не случайно всеки се чувства привлечен от хора, които изглеждат релаксирани и безгрижни. Прекалената угриженост и многото отговорности са истински унищожител на сексуалното желание.

2. Заболяване

Няма как да се чувствате секси, когато носът ви постоянно тече и гърлото ви боли, а температурата ви е над обичайната. Други причини като постменструален синдром също предизвикват подобен ефект. И ако става въпрос само за простуда - добре. Но ако подозирате нещо по-сериозно, например хормонално или сърдечно заболяване или диабет, то най-добре незабавно се консултирайте с лекар.

3. Лекарства

Някои лекарства, особено успокоителни, приспивателни, антидепресанти и лекарства за хипертония, са добре известни с пагубното си въздействие върху сексуалността. При жените причина за пониженото либидо може да бъде например някои видове противозачатъчни хапчета. Освен понижено сексуално желание, тези лекарства биха могли да предизвикат и по-трудно достигане до оргазъм при някои жени.

4. Промени

Промените в ежедневния стил на живот и рутината, дори и когато са за добро, обикновено оказват негативно влияние върху сексуалното желание при жените. И в това няма нищо странно. На практика дори и най-позитивната промяна е вид стрес.

5. Стареене

Докато много учени твърдят, че с годините сексуалното желание при жените се увеличава, то други проучвания показват, че при наближавана възрастта на менопауза може да предизвика силно намалено желание за секс или неприятни чувства от страна на жената дори и само при мисълта да бъде докосната.

При някои жени менопаузата води до силна сухота на влагалището, а това може да предизвика болки по време на полов акт или дори пълно нежелание за интимност.

6. Проблеми във връзката

Ако имате временно намалено желание за интимност с вашия партньор, в това няма нищо притеснително. Но ако желанието ви цялостно отсъства, то това е възможно изражение на проблеми във вашата връзка, които търсят начин да излязат на яве.

7. Възприемане на собственото тяло

Най-доброто нещо, което да направите за вашия сексуален живот, е да се научите да уважавате собственото си тяло, да обичате неговите извивки и да се наслаждавате на усещанията, които то може да ви донесе.

Ако се срамувате от тялото си, то вероятността да поискате да го скриете от вашия партньор е много голяма, а това може да доведе до постепенно угасване на страстта между вас.

8. Депресията

Всеки може да изпита дни с депресивно настроение, но ако това стане начин на живот и дните се превърнат в седмици и дори месеци, то желанието за интимност може да потъне доста надълбоко в мислите ви и да изпадне от ежедневието ви като цяло.

9. Раждане

Появата на нов член на семейството сама по себе си може да бъде достатъчно силна промяна за да предизвика депресия в някои жени и това е напълно естествено. Все пак това е нещо голямо и важно. Тази промяна може да доведе до намалено либидо при жената.

Кърменето също допринася, тъй като кърмещите жени имат по-ниски нива на естроген. Намаленото количество на хормона дори може да причини изсъхване на лигавицата на вагиналните стени.

10. Употреба на алкохол или наркотични вещества

В дългосрочен план употребата на алкохол и наркотични вещества може да се окаже пагубна за сексуалното желание.

Кое може да помогне?

Напоследък хората масово водят много заседнал и застоял начин на живот, а това се отразява на сексуалността.

Например ако започнете да се храните здравословни и да спортувате, както и да се движите по-дълго време край морето или в парка, то вероятността да повишите сексуалното желание е много голяма.