Португалски учени доказват, че няколко парченца шоколад на ден спомагат за понижаване на кръвното налягане. Известно е, че тъмният шоколад е богат на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти.

Черен или млечен – кой е по-полезен шоколад

В изследването взели участие 30 здрави мъже на възраст от 18 до 27 години. В продължение на месец те всеки ден изяждали по 20 грама шоколад – половината от участниците получавали млечен шоколад с 55% съдържание на какао, а останалите – тъмен шоколад с 90% какао.

На доброволците било забранено през този месец да ядат храни с високо съдържание на флавоноиди, за да не повлияят на резултатите. Сред тези храни са чай, вино и ягоди.

Предварително учените измерили кръвното налягане на всички участници, честотата на сърдечните съкращения и твърдостта на артериите.

Повторно измерване се провело 2 дни след завършване на експеримента.

Резултатите от експеримента в групата, която яла шоколад с високо съдържание на какао, систоличното налягане се понижило с 3.5 мм живачен стълб, а в групата мъже, похапвали млечен – с 2.4 мм ж. ст.

Диастоличното налягане се понижило съответно с 2.3 мм живачен стълб и 1.7 мм живачен стълб.

Също при участниците от групата, които похапвали тъмен шоколад било установено по-добро състояние на кръвоносните съдове, отколкото при хората от групата с млечен шоколад.

Учените подчертават, че тези забележими ефекти били получени, дори с участието на млади хора, а не на възрастни.

Това означава, че тъмният шоколад може да се определи като средство за профилактика на заболявания на кръвоносните съдове и на сърцето.

Тъмният шоколад полезен не само за сърцето

Изследването показва резултати при малки количества шоколад всеки ден, по-добре черен, отколкото млечен, който би повишил кръвната захар.

Но за да извлечем максимум ползи за здравето от черния шоколад, то следва да се придържаме към правилото за 20-30 грама дневно.

Не следва да се прекалява, тъй като ефектът върху кръвното налягане не е изследван при 100 грама млечен или черен шоколад на ден, а само върху 20-30 грама.