Преди настъпването на сезона на домашните плодове и зеленчуци, което се случва най-рано през май с узряване на ягоди и череши, повечето от нас започват да изпитват симптоми на недостиг на витамини.

Есенните запаси са вече почти изчерпани, а вносните екзотични плодове невинаги е възможно да осигурят на организма необходимите витамини и минерали.

Има множество признаци, по които може да се заподозре хиповитаминоза, а някои буквално са изписани на лицето. 

Как да попълним недостига на необходимите вещества

В първия изцяло пролетен месец малко са тези, които могат да се похвалят с шоколадов загар, но ако кожата е толкова избледняла, че дори околните я забелязват, това е повод за безпокойство.

Възможно е да става въпрос за недостиг на витамин В12, вследствие на който се развива анемия.

Най-често с такава се сблъскват вегетарианци, любители на строги диети и възрастни хора, при които с възрастта абсорбирането и усвояването на необходимите на организма вещества се забавя. 

Не следва да се подценява мегалобластната анемия като потенциална причина за недостиг на важния витамин, тъй като първо от нея страдат костният мозък и тъканите на нервната система.

Пребледняването на кожата на лицето – не е единственият признак. Видимите лигавици, нокътните ложи също е възможно да придобият блед оттенък.

Чувството за изтръпване и мравучкане в крайниците, нарушаването на съгласуваността при движението на различни мускули – всичко това е в резултат на различни разстройства, свързани с недостиг на витамин В12.

Особена опасност представлява недостиг на цианоколабин в напреднала възраст.

Хиповитаминозата предизвиква ускорено стареене на мозъка, повишава се риска от развитие на заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Витамин В12 можем да си набавим само от месото и рибата, млечните и морските дарове.

Суха кожа и коса – кой е липсващият витамин

Ако сухата кожа и в миналото е била особеност на човека, това може да се приеме за нормално. Но ако сега внезапно е започнала да изглежда като печена ябълка, а усещането за стегнатост в лицето се е превърнало в постоянен спътник, това може да признак на недостиг на биотин или на витамин В7.

Влошаването на състоянието на косата и появата на цъфтящи краища, това само може да потвърди опасенията.

Има и други симптоми, характерни за недостиг на биотин. Сред тях са загуба на апетит, гадене, различни увреждания на кожата на ръцете и на краката, избледняване на езика, необичайната му гладкост.

Рядко за подобни проблеми вината е на генетичните заболявания. Най-често човек сам предизвиква подобни неприятни последствия, като злоупотребява със строги диети, алкохол или с антибиотици.

Тъмночервени петна по лицето – защо се появяват

Подобни симптоми са възможни не само на лицето. Тъмночервените петна на кожата са признак на вътрешни малки кръвоизливи и на недостиг на витамин С.

Аскорбиновата киселина е с важни функции при формиране на имунитета, осигуряване на тонус на мускулите.

Благодарение на витамин С холестеролът се превръща в жлъчни киселини, от триптофан се образува гликоген и серотонин, осъществява се синтез на кортикостероиди.

Ето защо е толкова важно да си набавяме всички необходими с храната витамини и аскорбинова киселина. В големи количества се съдържа в плодовете – вишна, облепиха, малина, чушки, цитруси.

Подпухване на лицето – с какво е свързано това

Подпухналата област около очите и общата подуване на лицето може да е директно следствие от злоупотребата със солено. Известно е, че натриевият хлорид способства за задържане на вода.

Съвсем друг е въпросът, ако подуването на лицето се е превърнало в почти постоянен наш спътник и по никакъв начин не е свързано с храненето и с употребата на алкохол. Това е повод да си запишем час при личния лекар за профилактични прегледи за 2019 г.

Причината може да се крие в недостиг на йод и селен, които се усвояват свързано и оказват огромно влияние на функцията на щитовидната жлеза и образуваните от нея хормони.

Ако тези хормони са недостатъчно, то към горепосочените симптоми се присъединяват и други – вялост, сънливост, намаляване на работоспособността, проблеми с апетита и храносмилането, увеличаване на теглото.

Проявлението на тези признаци определя и причината за заболяването, стадия и индивидуалните особености на човек.

При подозрение за хипофункция на щитовидната жлеза е необходимо да се направи изследване за определяне на нивата на щитовидните хормони, а също и да се похапват повече храни, богати на селен и йод.