Учени от Университета на щата Айова смятат, че спазването на кетодиета има смисъл само за мъжете, а за жените до 45-50 години е безполезна, дори вредна.

Кетодиетата, това е т.нар. високомазнинна нисковъглехидратна диета – ВНВД, някога е разработена като съставна част на лечението на епилепсия. Но с времето започна да се използва за отслабване и за контрол на диабет.

Мазнини, белтъчини и малко въглехидрати – само за мъже

Тази диета предполага мазни храни без ограничения, достатъчно количество белтъчини, но ограничаване на храни източници на въглехидрати, сред които захар, скорбяла и фибри.

Учените отбелязват, че преобладаващият брой изследвания на въздействието на кетогенна диета за отслабване са се провеждали с малък брой участници, или на лабораторни животни от мъжки пол.

Затова за изследването били селектирани мишки от двата пола, част от които били на обикновена храна – контролна група 7% мазнини, 47% въглехидрати и 19% белтъчини. А част от тях били на кетодиета – 75% мазнини, 3% въглехидрати, 8% белтъчини.

След 15 седмици се оказва, че мъжките на кетодиета, отслабвали на фона на ниски нива на кръвна захар.

А женските трупали килограми, у тях се установили признаци на нарушения на толератността към глюкоза. Нивата на кръвна не се поддават на контрол.

Как естрогените обезсмислят кетодиетата

Учените предполагат, че виновен е женският полов хормон естроген.  За да проверят какво ще бъде без него, ученитепремахнали яйчниците на някои женски мишки и продължили  да ги хранят с богата на белтъчини храна и с малко мазнини.

И наистина женските мишки без естрогени в кръвта и тъканите започнали да отслабват като мъжките, а нивата на глюкоза се върнали към нормите.

На фона на недостиг на естроген кетодиетата работи, това означава, че от нея резултати могат да се очакват само от мъже и жени в постменопауза, при които естрогените са на ниски нива, вследствие на възрастта.

За младите жени спазването на кетогенна диета е не само безполезно, но дори и вредно.

Много мазнини, почти нула въглехидрати и белтъчини в дългосрочен план не са полезни и за мъжете, тъй като е възможно при тях да се стигне до хронична умора, поради постоянния недостиг на въглехидрати.