Самотни хора могат да се открият по постовете в социалните мрежи, установиха американски учени.

Чувството за самота води до развитие на проблеми със здравето, и ако навреме не се помогне на такива хора, то неблагоприятните последствия могат да бъдат избегнати.

Самотата може да бъде разкрита в социалните мрежи

Всеки 5-ти американец страда от самота, която повишава риска от депресия, сърдечно-съдови заболявания, слабоумие и други здравословни проблеми.

Изследователи от Пенсилванския университет откриха начин как да определят дали даден човек е самотен по постовете в Туитър.

Резултатите от научния труд бяха публикувани в списание BMJ Open.

Самотата е бавен убиец, заболяванията, свързани с това състояние, е възможно да се проявят след десетилетия.

Ако самотните хора могат да бъдат открити, преди развитието на проблеми със здравето, ще може да им се окаже помощ много по-рано.

Рискът от самота се улавя по публикации в Туитър

При определяне на типични теми и разграничаване на редица лингвистични маркери, които използват самотните хора при писане на постове в социалните мрежи, екипът успява да прогнозира риска от самота у потребителите.

Социалните медии притежават потенциал, който дава възможност на изследователите и лекари пасивно да измерват самотата с течение на времето.

Изследователите се съсредоточават върху потребителите в Туитър в Пенсилвания. За 2012-2016 г. учените откриват 6202 души, които за това време повече от 5 пъти употребяват думата „самотен” или „самотни”.

Също подбират контролна група, която не се оплаква от самота. Установява се, че чувстващите самота потребители пишели в Туитър 2 пъти по-често и правели това обикновено през нощта, и по-рядко през деня.

Лингвистичен анализ показва, че съдържанието на съобщенията на самотниците е свързано с гняв, депресия и тревога много по-често, отколкото в контролната група.

При тях също се споменава за проблемите в отношенията, употреба на алкохол и наркотици, повдигат се въпроси за собствените желания и емоции.

Потребност от социална подкрепа

Установява се, че самотните в Туитър изразяват потребност от социална подкрепа, и може би използването на ругатни и проявление на недоволство, показва, че те може би не я получават.

Това трябва да се провери, за да се определи дали самотата ще предизвиква гняв или обратното?

Потребителите в контролната група демонстрират социални връзки. Те по-често участват в разговори, обръщат се към други потребители.

Когато самотата бъде установена, преодоляването може да стане по няколко начина. Очевидно е, че не съществуват универсални методи. Важно е да имаме близки приятели, да развиваме отношенията с колегите в работата.

Съществуват терапевтични методи, които дават възможност да се развият навици за ежедневно взаимодействие с хората.

В бъдеще изследователите се надяват на разработването на система от по-точна оценка на различни аспекти на самотата, с която се сблъскват Интернет потребителите.

Първите разработки в тази област показват, че самотата може да се предскаже.

Изследователите се надяват, че по-нататъшното развитие на технологиите ще даде възможност на самотните потребители да бъде оказана помощ и подкрепа, която ще им помогне да преодолеят трудности.

Изследователите от Станфордския университет установяват, че думи от типа „самотен”, „загадъчен” и „самоубийство” се появяват в публикациите в социалните мрежи по-често, когато настъпват периоди с високи температури.

Повишаване на температурите по-голяма вероятност от депресия

Те установяват, че повишаването на температурите с един градус по Целзий над обичайната норма повишава депресивните изрази на американците с 0,79%.

Едновременно с това учените установяват, че повишаването на температурите води до нарастване на самоубийствата, тъй като жегите се отразяват не само на езика, но и на поведението.

При сравнение на климатичните изменения в регионите на САЩ и Мексико с нивата на самоубийства в тези райони, учените установяват, че нарастването на средната месечна температура с 1 градус означава нарастване на самоубийствата, съставляващи за САЩ 0,7% допълнителни процента, а за Мексико – 2,1.

Тези, които постоянно си качват селфита в социалните мрежи, са в риск от нарцистично разстройство. Те анализират личностните изменения на 74 души на възраст 18-34 години, които били наблюдавани в продължение на 4 месеца.

Тези участници в изследването, които прекаляват със социалните мрежи и с публикуването на селфита демонстрират увеличаване на нарцистичните черти на характера с 25%.