Как за последните 100 години се промени начинът на живот на самотната жена? Какви причини за самота са най-разпространени? И как родителите влияят на личния ни живот?

Как си представяте самотна жена? Най-вероятно стереотипното мислене рисува лелка, която не се интересува от мъже, както и те не ѝ обръщат внимание, а около тях винаги има 40 котки, за които се грижат.

Времената се променят и самодостатъчните жени не изглеждат така, както през 1980 г.

Портретът на самотната жена – очакване срещу реалност

Портретът на съвременната жена без мъж се е променил силно в сравнение с този, който е бил преди 100 години.

Ако в миналото за самотна или за стара мома се е смятала онази жена, която не е могла да се омъжи, заради своето ниско положение в обществото, заради това че родителите ѝ не са успели да съберат необходимата зестра, то сега жените без мъж са успешни, красиви, финансово независими и имат възможност да пътуват.

Все пак обаче те са сами. Някои от тях имат по няколко ухажори, които само се преструват, че се стремят към душевна близост, а всъщност ги използват за секс.

В такива ситуации самотните жени всеки път се надяват на нещо повече, но след поредица от разочарования и неоправдани очаквания престават да вярват.

Откривайки душата си към този мъж, те получават болка и отдръпване и резултатът е, че не желаят с никого повече да се обвързват.

Някои не си позволяват да се открият дори пред мъж, с който искрено желаят да бъдат.

Други пък са самотни, макар и да са омъжени. Такива мъже понякога също чувстват абсолютна празнина около себе си и социален вакуум.

За близост, доверие, сродство на душите и дори сексуално влечение към тези, с които вече са от много години, и дума не може да става.

Самотни могат да бъдат и жените, които съзнателно избягват обвързване с мъже. Те са постигнали много в живота, обикновено имат деца от предходни бракове и понякога, дори мъж, с когото са в неутрално приятелски взаимоотношения.

Такива жени често не желаят да общуват с мъже, защото не виждат смисъл да губят време, ако разполагат с всичко.

Те са в състояние да издържат семейство, да имат от къде и с какво да живеят, те могат да си позволят вечеря в ресторант или да си купят нова рокля, а също и да тръгнат на пътешествие за своя сметка.

Без значение от възрастта, положението и ситуациите за много самотни жени отношенията не са удоволствие, а война, опит да се утвърдят, да се почувстват значими и да получат любов от мъжете.

Защо са сами

Колкото и да е странно, но често самотните жени са с твърде висока самооценка. Те си създават образ на идеалния мъж и си съставят списък с постъпки, на които трябва да е готов, заради тях.

Такава жена обича себе си нарцистично. Тя се възхищава и се гордее със себе си, очаквайки поклонение от другите. Обратната връзка от мъжете не е я интересува – верен е само онзи сценарий, който тя си е измислила.

Да, често мъжете са съгласни на тези условия. Някои са готови да си затворят очите, ако според тях, жената е млада, привлекателна и сексапилна.

От по-възрастните жени мъжете очакват повече мъдрост и зрялост. Става въпрос и за по-високо положение в обществото, успехи и постижения – има и мъже, които е важно, да се гордеят със своята половинка.

Още една причина за самота – липса на навици за комуникация. Такива жени не се опитват да разберат какво мисли другия човек и как да изградят равноправни отношения с него.

Във всяко партньорство, без значение от пола, е много важно уважението между хората, способността за компромиси.

Мъжът или жената в еднаква степен се стремят към това техните старания и чувства да се признават, а не да бъдат приемани като нещо дължимо.

Работа над грешките – как да действаме

Помнете, че по наследство предаваме своя сценарий за живота. Когато се сблъскаме с проблеми в отношенията с половинката, трябва да си представяме собствената си дъщеря на своето място.

Да опитаме да видим как тя, когато порасне, ще дойде при нас и ще ни разкаже своята история на живота.