Младите майки, които кърмят се сблъскват с редица проблеми. Силният сърбеж на зърната или на кожата на гърдите е един от тях. В повечето случаи този симптом при лактация не е толкова опасен и лесен за отстраняване, макар и понякога това да може да попречи на гърдите. Доколкото кърмата е необходима храна за детето, всякакви препятствия за нейното получаване трябва да бъдат незабавно отстранени. Има няколко причини, поради които възниква сърбеж и раздразнение на гърдите при кърмене, да обсъдим.

Млечницата: сърбеж на зърната при кърмене

Млечница – това е гъбична инфекция на зърната. Предизвиква се от гъбичките Кандида, които се отнасят към категориите условно-патогенни микроорганизми, обикновено по никакъв начин не се проявяват и се откриват по различни части на тялото. Но на фона на отслабване на имунитета могат да се размножават и да предизвикат инфекция на зърната и на ареола. Млечницата е разпространена причина за сърбеж на гърдите и зърната при кърмещите майки.

Симптомите са достатъчно типични. Дрождите основно засягат областта зърното и областта на ареолата, които обикновено остават влажни, поради често полагане на детето за кърмене. Сърбежът се съпровожда с усещане за парене, особено след кърмене на детето. Възможно е също усещане за пулсираща болка дълбоките тъкани на млечната жлеза.

Един от начините за определяне има ли майката млечница е да се провери устата на детето. Ако езикът на детето има бял цвят на извара, то е доста вероятно това да е млечница.

Мастит при кърмене – причини за възпаление

Мастит при лактация – това е нагрубяване, преминаващо във възпаление на млечната жлеза, заради задържане на мляко в млечните протоци. Бактерии могат да проникнат в млечните протоци през пукнатините по зърното, те инфектират млечните протоци и мастната тъкан, предизвиквайки мастит. Лактацията – това е времето, когато рисковете от тази патология се повишават заради честия застой на мляко.

Симптомите на мастит са достатъчно ярки. Възниква болезненост и подпухване на гърдите, сърбеж на тъканите на гърдите над възпаленото огнище. Тъканта на млечната жлеза се зачервява, повишена е местната температура. Освен това лактацията предразполага и към усложнените форми на мастит с нагнояване и образуване на абсцес.

Екзема – раздразнение, сухота на кожата

Екземата е напълно вероятна при кърмене, може да се разпространи към кожата на гърдите и зърната. Екзема – това е група заболявания, които могат да предизвикат възпаление, сърбеж и зачервяване на кожата. Един от вариантите за екзема е контактен дерматит, който възниква от постоянно триене и мацерация на кожата. Този тип дерматит може да възникне заради често триене, раздразнение на зърното и ареола, предизвикано от кърмене.

При екзема кожата става прекалено суха и раздразнена, сърбежът е мъчителен, и колкото повече сърби кожата, толкова по-силно са изразени измененията. Ако екземата възникне в зърното и ареола, предизвикано от кърмене.

Стрии при кърмене

Кърменето предполага активно образуване на мляко и натрупване в гърдите, което може да предизвика силно напрягане на кожата над жлезата и образуване на стрии, които могат да предизвикат сърбеж. Симптомите на стрии са напълно очевидни – това са тънки розови или бордо линии на гърдата.

Кожата се разтяга, става суха и раздразнена, кърменето се съпровожда от дискомфорт. Пълноценното овлажняване на кожата на гърдите помага за облекчаване на това състояние.