Склонността на паметта към грешки е известна отдавна не само на психолози. И въпреки това много от нас всеки път подценяват нейната способност да ги подведе и да ги излъже.

1. Да си спомниш първите години от живота е невъзможно, но много хора са убедени, че помнят

Салвадор Дали писал в своите мемоари, че негови читатели не помнят всичко, или помнят смътно този най-важен етап от своя живот, когато са били в утробата на своята майка. Но той помнел този период, сякаш е бил вчера.

Художникът се надявал, че неговите собствени спомени за този божествен рай, ще помогнат и на други да се върнат към тези загубени в паметта моменти от живота преди раждането.

В действителност спомените на Дали почти със сигурност са били резултат на богатото му въображение.

Днес учените смятат, че е невъзможно да си спомним, дори и първите години от живота си, а по време на раждането се изтриват от паметта.

През този период мозъчните структури, които са необходими за запомняне, още не са се развили, което прави физиологично невъзможно да се съхранят спомените от ранното детство.

Всички спомени за това време са илюзия или фалшиви спомени, събрани от житейския опит на другите, разкази на близки или знания, които сме получили по-късно.

2. Паметта зависи от температурата

Човешката памет зависи от контекста. За да разберем какво означава това, ще разгледаме експеримент, в който на участниците се предлага да потопят ръцете си в кофа ледена вода, а това не е особено приятно. След това ги молят да запомнят списък от думи.

След редица проверки учените установили, че паметта на участниците се подобрява, ако те отново потапят ръцете си в ледена вода.

Това изследване показва, че запомняме фактите по-добре, ако пресъздаваме обкръжението /контекст/ и условия – физически и психологически във времето, в което са се формирали необходимите спомени, дори и да нямат значение за нас.

Това е една от причините по-добре да си спомняме събитията от предходната вечер, след като пием бира, а когато сме абсолютно трезви, това е трудно да се направи.

Например, ако сте дъвчели дъвка или сте пили кафе, когато се заучавали нещо, паметта ще ви се върне, ако възпроизведете този процес.

Миризмите също помагат, опитайте същите парфюми или за мъже – същият крем за след бръснене, използван в ситуации, които желаете да възстановите.

3. Разумът изкривява времето

Проверете себе си – опитайте да си спомните, през кой месец и година са се случили следните събития:

  • Смъртта на Майкъл Джексън;
  • Бионсе пуска нов албум;
  • Объркването в имената по време на церемонията по връчване на Оскари;
  • Ангела Меркел обяви за своето решение, че през 2021 г. напуска поста на канцлера;

Ако не сте от хората, които пазят в паметта си всички новини, вашите отговори ще бъдат доста далеч от истинските дати. И в това може да се види определена закономерност. Изследванията показват, че често подценяваме времето, изминало след събитията от по-далечното минало – например, смърт на Майкъл Джексън и преувеличаваме това, което е изминало след неотдавнашни събития – решението на Ангела Меркел.

Това феномен е известен като временно изместване – разумът изкривява времето в паметта за събитията така, че не следват хронологията.